Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

25. srpnja 2010. godine

  Blagdan sv. Jakova apostola

 

           Sv. Jakov apostol je bio sin   Zebedeja i Salome,   a brat sv. Ivana   evanđeliste. Rodio se u Betsaidi na   Genezaretskom jezeru. Na apostolat   je pozvan   najvjerojatnije 28. godine   od samoga Isusa. Sveti   Matej o tom u   svom evanđelju piše: »Idući odatle   dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće,   Jakova   Zebedejeva i brata mu Ivana, u   lađici, s ocem, gdje   krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i   svog   oca te pođu za njim« (Mt 4,21–22).
           Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada   onome najužem krugu oko Isusa. S njima dvojicom je   prisutan u najvažnijim momentima i događajima za   vrijeme Isusovog javnog djelovanja. Nakon Isusove   muke, smrti, uskrsnuća i uzašašća, kako svjedoče   Djela apostolska, sv. Jakov je smatran „stupom“ u vjeri   i prvi je od apostola životom platio svjedočenje za   Isusa. “U to vrijeme uze Herod zlostavljati neke od   Crkve. Mačem pogubi Jakova, brata Ivanova. Kad vidje da je to drago Židovima, uhvati i Petra. (Dj 12,2)
           Štovanje sv. Jakova prošireno je diljem kršćanskog svijeta, a posebno se slavi u Španjolskoj u Compostelli, gdje se nalazi njegov grob. U hrvatskim krajevima se također slavi, a posvećena mu je prekrasna šibenska katedrala.
           U ovoj župi kapela u Mokalu nosi njegovo ime. Ove godine, jer je nedjelja, svečana misa ispred kapele je bila u 19 sati. Zajedno smo molili sv. Jakova da svojim zagovorom ohrabri sve vjernike u istinskom svjedočenju pravih vrijednosti kako bi i sami doprinijeli širenju Isusove radosne vijesti.
Galerija slika:>>