Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2017. godine

Pomoćnica kršćana

 

    Naša župa u Orebiću je posvećena B. D. Mariji, Pomoćnici kršćana. Šira proslava traje skoro cijeli mjesec, jer je svibanj, pa su svibanjske pobožnosti, a tri dana prije svetkovine Gospin kip se postavi u lađu crkve i pred njim se mole krunica i litanije.

    Ove godine je na samu svetkovinu jutarnja sv. Misa bila u 7,30 sati. Na ovoj misi obično ne bude puno vjernika, nego samo oni koji ne mogu sudjelovati u popodnevnoj svečanoj sv. Misi u 18 sati. Vrijeme je bilo promjenljivo, kiša je padala veći dio popodneva, a oko 17 sati se sve utišalo i proljepšalo, pa se sve moglo lijepo odvijati. U koncelebraciji su, uz don Stanka Lasica, generalnog vikara naše biskupije, koji je predvodio misno slavlje i župnika don Marka, bili svećenici pelješkog dekanata. Također su koncelebrirali o. Mihael Mario Tolj, domaći sin, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku i o. Marko Bobaš, dominikanac iz samostana sv. Nikole u Korčuli. Uz naš mješoviti župni zbor, koji je pjevao s pjevališta uz orguljašku pratnju s. Anite Sučić, voditeljice zbora, nekoliko pjesama je otpjevao i naš zbor mladih, kojeg vodi prof. Marina Šabić. Veliki broj vjernika je potpuno ispunio crkvu, a posebno su se isticali prvopričesnici u svojim prvopričesničkim haljinama, članovi našeg DVD-a u uniformama, ministranti i krizmanici. Lijepu sliku su upotpunila djeca u narodnim nošnjama.

    Don Stanko je najprije govorio o povijesti blagdana Marije Pomoćnice u svjetlu događanja u Hrvatskoj prije četrdesetak godina, kada su organizirana hodočašća u marijanska svetišta pod geslom „Hrvat katolik dnevno moli i nedjeljom slavi sv. Misu“. Posebno je govorio o njezinoj ulozi žene i majke u djelu spasenja od početka ljudskog roda. (Galerija 1>>).

    Na kraju sv. Mise župnik don Marko se zahvalio svima na sudjelovanju u sv. Misi i pozvao da se u procesiji drži uobičajeni red: najprije veliki križ, kojeg je ove godine nosio Mario Šeparović, zatim novi barjak Pomoćnice kršćana, kojeg je nosio Ljubomir Vranješ, stari barjak, kojega je nosio Ivo Despot; barjak Marije Kraljice je nosio Dario Tolo, Gospe Karmelske Kristijan Kapiteli, Gospin barjak iz kapele sv. Lovra u Žukovcu je nosio Vladimir Bogoje, barjak sv. Terezije Ante Kordić i barjak sv. Jurja Jure Brkić. Kip Marije Pomoćnice u procesiji su nosili ovogodišnji krizmanici.

    Procesija je, kao i prošlih godina, išla glavnom ulicom J. B. Jelačića, spustila se ulicom A. Starčevića i potom ulicom Kneza Domagoja uz more, sve do crkve u ulici Kralja Tomislava. Na sva tri mjesta, gdje se ulice sijeku, bilo je kađenje kipa, zazivi i molitve.

    Vrativši se u crkvu izmolili smo „Kraljice neba, raduj se“ i zapjevali pjesmu „Slavimo Mariju“. Večeru je u župnoj dvorani, s puno kulinarskog umijeća i ljubavi, za svećenike i goste pripravila ekipa Zorana Grljušića. ...(Galerija 2>>)