Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. travnja 2017. godine

Velika subota

 

    Obredi trećeg dana Vazmenog trodnevlja, na Veliku subotu, su u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću započeli u 20 sati. Zapravo se samo nastavlja ono što se doživjelo na Veliki petak, jer je župna crkva otvorena preko cijelog dana, pa vjernici mogu navratiti i pomoliti se pred Isusovim grobom. Vrijeme je cijeli ovaj tjedan bilo lijepo, a ljepota i sadržaj uskrsnog bdijenja su privukli velik broj vjernika, posebno mladih.

    Nakon znaka „klepetaljkom“ župnik don Marko je s ministrantima i ostalim poslužiteljima izašao ispred crkve i najprije je blagoslovljen oganj i upaljena uskrsna svijeća, a potom su svi, uz poklik „Svjetlo Kristovo“, ušli u crkvu, gdje su vjernici na uskrsnoj svijeći upalili svoje svijeće. Svijeće gore za vrijeme pjevanja „Hvalospjeva uskrsnoj svijeći“ i dok traje obnova krsnih obećanja. Iza trećeg poklika „Svjetlo Kristovo“ i postavljanja uskrsne svijeće na njezino mjesto uz oltar, lektori su čitali „veličanstvena djela božja“ iz Starog Zavjeta, a „Glorija“, uz zvonjenje svih zvona, je pokazala početak uskrsne radosti. (Galerija 1>>)

    Obredi uskrsnog bdijenja su nastavljeni kratkom homilijom i blagoslovom krsnog zdenca uz molitvu litanija Svih svetih i obnovu krsnih obećanja. Poslije popričesne molitve, kako je to i običaj, blagoslovljena je pripravljena hrana. ...(Galerija 2>>)