Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

14. travnja 2017. godine

Veliki petak

 

    Drugog dana Svetog trodnevlja, na Veliki petak smo službu Muke Gospodnje započeli u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 19 sati. Vrijeme je bilo lijepo, pa je u obredima sudjelovao lijepi broj vjernika. To se posebno osjetilo za vrijeme ljubljenja križa i procesije.

    Osim uobičajena četiri dijela: služba riječi s čitanjem „Muke“, sveopća molitva, klanjanje križu i sveta pričest, u našoj župi, kao i u mnogim drugima, obredi Velikog petka imaju i peti dio, a to je procesiju kroz mjesto s blagoslovima. Kao i na Cvjetnicu „Muku“ po Ivanu predvodili su Tonko Kapiteli i Toni Čurković uz sudjelovanje čitača i članova našeg mješovitog župnog zbora. Nakon homilije i „Sveopće molitve“, otkriven je križ uz poklik „Evo drvo križa, na kom je Spas svijeta visio“. Također su pozvani vjernici na poklon riječima: „Dođite, poklonimo se“. Uslijedilo je klanjanje križu uz pjevanje „Puče moj“. (Galerija 1>>)

    Po završetku klanjanja križu obredi su nastavljeni molitvom „Oče naš“, a nakon pričesti uslijedila je procesija s blagoslovima na tri mjesta. Kao i prethodnih godina procesija se kretala glavnom cestom do ulice A. Starčevića, gdje je bio prvi blagoslov, potom prema moru gdje je bio drugi blagoslov, a odatle obalom do ulice koja vodi prema crkvi, gdje je bio treći blagoslov. U blagoslovima se moli za mjesto, za sve žitelje mjesta, za blagoslov radu naših ruku, za sretnu plovidbu pomorcima i sretan povratak onima izvan domovine.

    Na kraju procesije u crkvi se moli blagoslovna molitva. Uslijedi kratko klanjanje, a obredi, kao i na Veliki četvrtak, završe u tišini. ...(Galerija 2>>)