Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

9. travnja 2017. godine

Cvjetnica - Nedjelja muke

 

    Nedjelju muke – Cvjetnicu smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili na uobičajeni način. Na početku sv. Mise u 10 sati, nakon ulazne pjesme, smo blagoslovili grančice palmi i maslina, a potom je uslijedila procesija oko crkve uz pjevanje antifone „Židovska su djeca…“ i psalma 24 (23) „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive…“. (Galerija 1>>)

    Po povratku u crkvu, a nakon misnih čitanja, prikaz „Muke“ su predvodili Tonko Kapiteli i Toni Čurković. Ostale muške i ženske uloge čitali su lektori i članovi našeg mješovitog zbora.

    Nakon „Muke“ župnik don Marko se u kratkoj homiliji zapitao, stavljajući pred oči stvarnost smisla Cvjetnice, zašto je Isus prihvatio križ i dovršio svoju žrtvu? Odgovor je bio: „Zbog tebe!“ „Zbog tebe je Bog postao čovjekom. Zbog tebe je prošao ovom Zemljom čineći dobro. Zbog tebe je prihvatio život u siromaštvu i svaku neizvjesnost. Zbog tebe je naporno radio. Zbog tebe je imao vremena za svakoga u potrebi. Zbog tebe je lomio kruh svoje ljubavi. Zbog tebe je podnio da ga i njegovi najbliži izdaju i napuste. Zbog tebe je trpio i raspet umro. Zbog tebe je uskrsnuo. Možda ti se čini da se pretjerano trudio oko tebe, no on ne misli tako!“ Na kraju sv. Mise je izloženo Presveto na četrdeset satno klanjanje. ...(Galerija 2>>)