Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. prosinca 2016. godine

Sv. Nikola, biskup

 

    Sv. Nikola biskup je suzaštitnik naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću. Njegov blagdan smo, kao i svake godine, proslavili najprije procesijom u 15,30 sati s njegovim kipom. Išli smo od župne crkve do na vrh mula (pristaništa) i tu izmolili blagoslove za mora, brodove, mornare, ribare i putnike. Bacili smo također i vijenac u more uz molitvu za sve pokojne pomorce, ribare i putnike. Kip sv. Nikole u procesiji su nosili pomorci i imenjaci sv. Nikole. Bilo je i lijepo vrijeme, oblačno, ali bez kiše i vjetra, pa je u procesiji i sv. Misi sudjelovao i dosta djece. Procesiju i sv. Misu je predvodio župnik don Marko uz asistenciju o. Maria Mihaela Tolja, župnika župe sv. Križa u Dubrovniku. U procesiji i sv. Misi pjevao je naš mješoviti zbor. Posebno je lijepo zvučala pjesma „Nikola sveti, putniče“ pjevana na pristaništu i pri povratku u crkvu.

    Na početku je župnik, uz pozdrav nazočnima i onima koji slave imendan, posebno podsjetio na dvadesetpetu obljetnicu teškog stradanja Dubrovnika, kada je poginulo devetnaest branitelja i civila, više desetaka ljudi je ranjeno, a na povijesnu jezgru grada je palo oko 600 različitih razornih projektila. Pročitao je također i poruku predsjednika vijeća HBK za pastoral pomoraca, krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka.

    Na kraju sv. Mise, uz molitvu: „Sveti Nikola putniče - budi milostiv nama putnicima“, sva djeca, a i oni koji se tako osjećaju, mogli su se poslužiti raznim slatkišima. ... (Galerija..>>).