Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. kolovoza 2016. godine

Sv. Rok, priznavalac

 

    Blagdan sv. Roka se u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću slavi od XVII. stoljeća kada je u predjelu župe Karmen, neposredno uz crkvu Gospe Karmelske izgrađena kapela sv. Roka. U pisanim dokumentima se prvi put spominje pri vizitaciji biskupa A. Gozze g. 1625.

    Već nekoliko godina sv. Misu na prostoru ispred kapele imamo u 18 sati. Sv. Misu je predvodio župnik don Marko. Nakon pozdrava i čestitke onima koji slave imendan, župnik je govorio općenito o životu u svjetlu života sv. Roka. Odgovarajući na pitanje što je život, poslužio se pjesmom Zorana Čapalije: „Kao iskra se rađa, a žarom izgara, sa srećom dolazi, a s tugom odlazi. Kao vijek u vječnosti, kao kap u tečnosti, prolazi, leti i nestaje, zadnjim dahom prestaje. Dugim se čini, al' kratko traje, u tri riječi staje, udahni, predahni, izdahni.“

    Procesijom oko cijelog prostora smo na kraju sv. Mise vratili kip sv. Roka na njegovo mjesto u kapeli. U procesiji smo molili litanije svih svetih, a nakon molitve Anđeo Gospodnji i blagoslova mogli smo se počastiti domaćim delicijama gospođe Krile. .... ( Galerija...>>)