Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2016. godine

Gospa od Otoka

 

    Gospa od Otoka, Gospa od Anđela, Gospa od Milosti, Porcijunkula je ove godine, uz spomen na osamstotu obljetnicu porcijunkulskog oprosta, proslavljena kao i obično. Hodočasnici iz Korčule, sa čudotvornom slikom, koja se još uvijek čuva u korčulanskoj katedrali, časnim sestrama dominikankama i župnikom don Franom, Gospini štovatelji iz Orebića, njih preko dvije stotine sa župnikom don Markom i fra Petrom,vjernici iz Lumbarde i drugih mjesta otoka Korčule i poluotoka Pelješca, doplovivši na otok Badiju najprije su, prateći Gospinu sliku, pošli u samostansku crkvu, gdje je fra Jozo Zovko imao pripravu za ispovijed. ( Galerija 1...>>)

    Uslijedila je sv. Misa, koju je predvodio ovogodišnji mladomisnik fra Ivan Penavić. U kratkoj prigodnoj homiliji fra Ivan je najprije objasnio zašto slavimo Gospu od Otoka, koju također slavimo i kao Gospu od Anđela, Gospu od Milosti i Porcijunkulu. To je prisjećanje na dan obraćenja sv. Franje, koji se dogodio 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkvica je poznata kao Porcijunkula. Danas se može dobiti potpuni oprost, kojega je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III. Ove godine zato slavimo 800 godina od kako je papa odobrio ovaj oprost. Na euharistijskom slavlju su pjevali franjevački bogoslovi, pa je propovjednik posebno naglasio ulogu navjestitelja Božje riječi.

    Na kraju sv. Mise i molitve za potpuni oprost pred slikom Gospe od Otoka, prisutni su se mogli osvježiti pripravljenim keksima i sokovima. ... ( Galerija 2...>>)