Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. srpnja 2016. godine

Sv. Jakov, ap.

 

    U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću se blagdan sv. Jakova apostola posebno slavi u istočnom dijelu župe koji se zove Mokalo. Tu je u XVIII. stoljeću sagrađena prostrana kapela. Zadnjih godina je u cijelosti obnovljena. Također je prošle godine obnovljen kip sv. Jakova, a ove godine kip sv. Male Terezije.

    Sv. Misa je, kao i prošlih nekoliko godina, bila u 18 sati. Predvodio ju je župnik don Marko, zajedno sa o. Mihaelom Mariom Toljom, župnikom župe sv. Križa u Dubrovniku, inače rodom iz Mokala. Vrijeme je bilo lijepo, ali vruće i sparno. Ipak je okupljenom puku bilo podnošljivo, jer su borovi sa zapadne strane kapele davali ugodnu hladovinu.

    U prigodnoj homiliji je župnik don Marko najprije iznio osnovne činjenice iz života sv. Jakova, tj. da je bio sin Zebedeja i Salome, a brat sv. Ivana evanđeliste, da se rodio u Betsaidi na Genezaretskom jezeru i da je za apostola pozvan najvjerojatnije 28. godine od samoga Isusa, kako je evanđelist Matej zapisao u svom evanđelju: „Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, kako krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim“ (Mt 4,21–22). „Fascinantan je trenutni odaziv sv. Jakova na poziv Isusov“, naglasio je don Marko. „Njegovo slijeđenje Isusa bilo je doslovno u hodu s njim za vrijeme njegovog javnog djelovanja, a također i hod poput njega, jer je prvi od apostola svoju odluku da bude Isusov sljedbenik, platio vlastitim životom.“

    Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio posebno obitelji Pera Vidovića na brizi za kapelu, čestitao imendan svim Jakovima, a zaželio je također i lijepu feštu svima u Mokalu. ... ( Galerija...>>)