Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. svibnja 2016. godine

Tijelovo

 

    Kao i prošlih nekoliko godina, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelova, (koja se naziva i Korosanti (Caro sancto), a ponegdje i Brašančevo – hostije se prave od brašna), u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo proslavili jutarnjom sv. Misom u 10 sati, na kojoj je bilo prisutno stotinjak osoba, uglavnom onih koji ne mogu doći na svečanu pjevanu sv. Misu i procesiju oko crkve s blagoslovima u 18 sati. Sv. Mise je predvodio župnik don Marko, a pjevao je naš mješoviti župni zbor. Vrijeme je bilo prekrasno, a i vjetar je utihnuo upravo prije procesije.

    Župnik don Marko je u homiliji govorio o Euharistiji u svjetlu evanđeoskog navještaja apostolima, posebno apostolu Pavlu. „On sam, Pavao, kaže da može dati jedino ono što je primio: snagom Isusovih riječi, kako kaže „Posljednica“ današnje svetkovine 'kruh u tijelo pretvara se, vino u krv Gospodnju. Ne shvaćamo, ne gledamo, al' po jakoj vjeri znamo što van reda biva tu. Navjestitelji evanđelja danas, nakon dvije tisuće godina, mogu predati samo ono što su primili. Tek na taj način su pravi navjestitelji i pravi pastiri, poput onog o kojem govori Ivan Mažuranić u „Četi“: Kad al' eto inoga pastijera, gdjeno krotak k svome stadu grede. Ne resi ga ni srebro ni zlato, nego krepost i mantija crna…Tader starac oči podigao, blage oči i bijele ruke, ter je četu oprostio grijeha, pak je Bogom darivati stade: svakom momku po česticu daje tajne ića hljeba nebeskoga, svakom momku po kapljicu daje, tajne pića vina nebeskoga!“

    Na kraju sv. Mise je uslijedila euharistijska procesija s blagoslovima oko crkve. Na četiri pripravljena stajališta čitana su evanđelja i blagoslovne molitve, zazivajući Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta. Procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim. .... (Galerija...>>)