Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. svibnja 2016. godine

Duhovski ponedjeljak - Gospa od Anđela - BDM Majka Crkve

 

    U Orebiću se drugi dan Duhova, duhovski ponedjeljak, posebno slavi u franjevačkom samostanu Velike Gospe kao Gospa od Anđela. Blagdan je također B. D. Marije Majke Crkve. Svečana sv. Misa i procesija, kojima je prethodila svibanjska pobožnost, bila je u 18 sati.

    U zajedništvu sa fra Matijom Matoševićem, upraviteljem samostana u odsutnosti fra Petra Perkovića, subraćom franjevcima iz Dubrovnika i subraćom svećenicima pelješkog dekanata, sv. Misu je predvodio župnik u Orebiću don Marko Stanić. Po lijepom vremenu, na prekrasnoj poziciji samostana, koji dominira korčulansko pelješkim kanalom, okupio se lijepi broj Marijinih štovatelja iz Orebića i drugih peljeških župa, kao i s otoka Korčule.

    Na kraju sv. Mise je posebno lijepo bilo vidjeti djecu u narodnoj nošnji, kako ispred Gospine slike posipaju cvijećem put kojim ide procesija. Također je, prema tradiciji, ispred samostana bio blagoslov mornara i ribara, mora i brodova.

    Prisutni vjernici su se, nakon procesije, mogli okrijepiti kolačima i sokovima na prostoru ispred samostana. .... (Galerija...>>)