Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

 

25. ožujka 2016. godine

Veliki petak

 

    Na Veliki petak smo službu Muke Gospodnje započeli u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 18 sati. Vrijeme je bilo lijepo. To se posebno osjetilo za vrijeme procesije kada smo, pjevajući prigodne pjesme i prateći Isusov križ prošli kroz cijelo mjesto zaustavljajući se na tri stajališta radi blagoslova.

    Obredi Velikog petka imaju četiri dijela: službu riječi s čitanjem „Muke“, klanjanje križu, svetu pričest i procesiju kroz mjesto s blagoslovima. „Muku“ po Ivanu predvodili su Tonko Kapiteli i Toni Čurković uz sudjelovanje čitača i članova našeg mješovitog župnog zbora. Nakon homilije bila je „Sveopća molitva“, a potom klanjanje križu uz pjevanje „Puče moj“.

    Nakon pričesti uslijedila je procesija s blagoslovima na tri mjesta. Išla je glavnom cestom do ulice A. Starčevića, gdje je bio prvi blagoslov, potom prema moru gdje je bio drugi blagoslov, a odatle obalom do ulice koja vodi prema crkvi, gdje je bio treći blagoslov. Na kraju procesije u crkvi smo izmolili blagoslovnu molitvu, kratko se klanjali i razišli u tišini. .... (Galerija...>>)