Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. ožujka 2016. godine

Veliki četvrtak

 

    Velikim četvrtkom započinje Sveto trodnevlje, a svaki od ovih triju dana pruža cijelo bogatstvo liturgijskog sadržaja. Ovog prvog dana slavimo ustanovu Euharistije, svećeničkog reda i zapovijed ljubavi.

    U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 18,oo sati imali smo pjevanu sv. Misu Večere Gospodnje i obred pranja nogu učenicima. Ove godine učenici su bili: Toni Bilić, Mate Kurilj, Anton Ljekaj, Nikša Nogalo, Matko Radić, Nikola Roso, Matko Stanišić, Zdravko Šain, Ivo Tešvić, Dario Tolo, Ljubomir Tolj i Velimir Zokić. Župnik don Marko je učenicima, kao i prethodnih godina, kao spomen na ovaj događaj darovao molitvenik i krunicu.

    U prigodnoj propovijedi je, parafrazirajući Goetheovu misao: „Kad sretnemo nekog tko nam duguje zahvalnost, odmah se toga sjetimo, a koliko puta smo sreli nekoga kome mi dugujemo zahvalnost, a da se toga nismo sjetili!“ posebno istaknuo potvrđenu ljubav Božju u Isusovu sebedarju, na kojoj mu trebamo biti uvijek zahvalni. Također ga trebamo moliti da nas spasi, kako je netko napisao: „Isuse, spasi me: od ljutnje, od bolesti, od sukoba, od dosade, od poniženja, od ogorčenosti, od oholosti, od samoće, od strahova… Molim te, Isuse, uzmi sve moje rane, sve moje razderotine koje me razdiru. I zacijeli ih!“

    Na kraju sv. Mise bio je prijenos Svetootajstva, a potom za učenike i druge suradnike „propisana“ večera tj. janje na ražnju, gorko zelje i kruh. .... (Galerija...>>)