Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

6. prosinca 2014. godine

Sv. Nikola, biskup

 

      Blagdan sv. Nikole, biskupa, zaštitnika djece, putnika, ribara, brodova, mora i mornara proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću svečanom sv. Misom i procesijom sa svečevim kipom. Iako se samo nekoliko minuta prije početka procesije i sv. Mise činilo da zbog kiše tradicionalnu procesiju do mula neće biti moguće održati, ipak je neposredno prije slavlja kiša prestala, a zasjalo sunce.

      U procesiji smo pjevali pjesme i molili litanije Svih Svetih. Na mulu smo najprije izmolili blagoslove mora, brodova, mornara i putnika, a potom bacili vijenac u more u počast svim pokojnim pomorcima, ribarima i putnicima. Uz pjesmu „Nikola sveti, putniče“ vratili smo se u crkvu i nastavili sa sv. Misom. Župnik don Marko je u prigodnoj homiliji, uz čestitku svima koji slave imendan, najprije podsjetio na obljetnicu bombardiranja Dubrovnika na početku domovinskog rata, a potom kroz lik i djelo sv. Nikole posvijestio vrijednosti života s ljudima i za ljude.

      Uz molitvu: „Sveti Nikola putniče - budi milostiv nama putnicima!“ na kraju sv. Mise, priređena je posebna radost najmlađima. Mogli su se sami poslužiti pripravljenim slatkišima, a pridružili su im se rado i drugi prema Isusovoj: „Ako ne postanete kao djeca…“! .... (Galerija...>>)