Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

14. rujna 2014. godine

Uzvišenje sv. Križa

Zaziv Duha Svetoga za sretan početak nove školske godine

 

      Na Malu Gospu, u ponedjeljak 8. rujna, započela je nova 2014/2015 školska godina. Prema riječima ravnatelja Osnovne škole u Orebiću Nenada Menkadžieva ove godine su u prvi razred upisana 34 učenika, a sve zajedno škola ima 232 učenika. Škola skrbi i za područne škole u Vignju i Lovištu (17 učenika), a također je tu i Glazbena škola sa 87 polaznika.

      Kao i prošlih godina pripravu za početak nove školske godine, od petog razreda pa naviše, imali smo u subotu u župnoj crkvi. Razgovarali smo o proteklim praznicima, a potom imali sv. Ispovijed. Mogućnost za sv. Ispovijed je bila i prije početka sv. Mise u nedjelju u 10 sati. Na početku misnog slavlja župnik don Marko je pozdravio sve prisutne, a posebno sve učenike, njihove roditelje i nastavnike. Zapjevali smo, predvođeni našim mješovitim zborom, „Dođi Duše Presveti“, moleći darove Duha Svetoga.

      U prigodnoj homiliji župnik je govorio o križu, „cijeni našega spasenja“ i naglasio, kako je netko napisao da su „htjeli njegove ruke prikovati na križ da ne mogu više nikoga liječiti niti bilo kome pomagati, ali Kristove ruke su i dalje ispružene svuda gdje patnicima treba potpora, gdje bilo kome treba pomoć. Htjeli su prikovati njegove noge da više ne koračaju ovim svijetom, ali Krist i danas dolazi na svaka vrata i kuca na svako ljudsko srce. Htjeli su ušutkati njegova usta, ali riječ Kristova i danas odzvanja po cijelom svijetu i nema te sile kojom bi se mogle tako zatvoriti ljudske uši da se ne bi čuo zvuk njegova glasa. Htjeli su probosti njegovo srce da više ne kuca za malene, odbačene, prezrene, ali Kristovo srce i nadalje kuca i kucat će do svršetka svijeta. Htjeli su da u grobnoj tami nestani i njega i njegova otkupiteljskog djela, ali Krist je svoj golgotski poraz pretvorio u slavodobitnu pobjedu i svoj križ u izvor utjehe“. ... (Galerija...>>)