Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

Pomoćnica kršćana - patron župe

24. svibnja 2010. godine

 

           Slavlje B. D. Marije, Pomoćnice kršćana, kojoj je posvećena   ova župa i župna crkva, započeli smo trodnevnicom. Gospin kip je   izmješten iz njegovog mjesta na oltaru i postavljen u lađu crkve.   Molili smo krunicu i litanije i pjevali Gospine pjesme. Bila je i   mogućnost za sv. Ispovijed.
            Na samu svetkovinu, koja je ove godine pala na duhovski   ponedjeljak, jutarnja misa je bila u osam sati, a svečana   koncelebrirana pjevana misa i procesija u 18 sati. U Orebiću se   inače na duhovski ponedjeljak u franjevačkom samostanu slavi   Gospa od Anđela, ali je ove godine iznimno slavlje bilo dan prije, tj.   na Duhove popodne. Misa je bila u 18 sati, a predvodio je zajedno   s pelješkim svećenicima don Alojzije Bavčević, upravitelj Gospinog   svetišta u Vepricu. Misu i procesiju Pomoćnice kršćana, po   prekrasnom vremenu, je predvodio o. Mihael Tolj, župnik župe sv.   Križa u Dubrovniku, rodom iz ove župe, a s njim u koncelebraciji,   uz domaćeg župnika don Marka Stanića, bili su: mons. Ante   Marković, dekan, župnik u Vignju, o. Drago Kolimbatović, dominikanac iz Korčule, fra Matija Matošević, župnik u Kuni, fra Ivan Lelas, gvardijan franj. samostana u Orebiću, fra Ivan Čutura, vikar u Kuni, , don Vlado Markić, župnik u Trpnju, don Ivan Penava, župnik u Cavtatu, don Nikola Berišić, župnik u Blatu, don Stipo Miloš, župnik u Pridvorju i don Ivica Pervan, župnik župe sv. Petra Boninovo – Dubrovnik. Pjevao je mješoviti župni zbor uz orguljašku pratnju prof. Marine Stanković, voditeljice zbora. Prisutne su bile i dvije sestre Dominikanke iz Korčule kao i dvije sestre Franjevke iz Kune. U propovijedi je o. Mihael govorio o značenju posvete crkve i o posvećenju vjernika kroz nasljedovanje vrlina, kojima je obilovala B. D. Marija. Po tom nasljedovanju „razrješujemo čvorove u našim životima, a njih je tako mnogo: od onih koje sami stvaramo do onih koje nam nameće sam život“!
            Na kraju mise se župnik zahvalio svima, posebno onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova svetkovina bude što ljepša i što plodonosnija. Ispričao je i događaj iz 1979. g. kada jedan od povratnika iz svijeta gleda ljude kako idu u crkvu na nedjeljnju misu. Neke poznaje, neke ne prepoznaje kao ni oni njega. I dok tako sjedi i misli o prošlim vremenima, prema njemu puzi neko dijete, na sve četiri. Moglo bi već i hodati, ali mu se puzanje čini prikladnijim. Smiješi se. „Bože moj, čiji je to osmjeh? I te sam crne, vesele oči već negdje vidio. Čije je to dijete? Pitat ću ga!“ „Mali, kako se ti zoveš?“ „Mene mama jove.“ „A kako te mama jove?“ „Odi vamo!“ „Poljubio bih ga“, napisao je taj povratnik i zapitao se zašto ta idila ne može vječno trajati?
            Uslijedila je procesija s obnovljenim kipom Pomoćnice kršćana. Kip su nosili: Josip Kordić, Ivo Cibilić, Ante Gulin, Tomislav Grljušić, Ivo Radovanović i Nikša Krističević, a pratili su ga članovi KUD-a „Poloneza“. U procesiji su bili i ovogodišnji krizmanici kao i prvopričesnici. Po prvi put je procesija išla glavnom orebičkom ulicom J. B. Jelačića, spustila se ulicom A. Starčevića i potom ulicom Kneza Domagoja uz more, sve do crkve u ulici Kralja Tomislava. Na sva tri mjesta, gdje se ulice sijeku, bilo je kađenje kipa, zazivi i molitve. U procesiji su pjevane Gospine pjesme.
            Nakon misnog blagoslova svi su se mogli počastiti kolačima i sokovima ispred crkve, a večera za goste je bila u župnoj dvorani. U večernjim satima organizirana je humanitarna zabava na novom parkiralištu, a prihod je, odlukom gradskog poglavarstva,  namijenjen za restauraciju slika križnog puta iz naše župne crkve.