Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2014. godine

Gospa od Otoka

 

      Proslava Gospe od Otoka je i ove godine privukla, kako domaće vjernike iz Korčule, Orebića, Lumbarde i drugih mjesta otoka Korčule i poluotoka Pelješca, tako i mnoge goste. Tim više što je sv. Misu predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u zajedništvu sa svećenicima korčulanskog i pelješkog dekanata i braćom franjevcima, na čelu s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom. Oko 16,30 sati, po dolasku brodom iz Korčule čudotvorne slike Gospe od Otoka, prisutni su se uputili u procesiji prema samostanskoj crkvi. Fra Jozo Zovko, kao domaćin, je uveo u pokorničko slavlje, koje je trajalo do malo iza 18 sati, kada je uslijedila sv. Misa.

      Otac biskup je najprije objasnio zašto slavimo Gospu od Otoka, koju također slavimo i kao Gospu od Anđela, Gospu od Milosti i Porcijunkulu. To je prisjećanje na dan obraćenja sv. Franje, koji se dogodio 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkvica je poznata kao Porcijunkula. Ovog se dana također dobiva potpuni oprost, kojega je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III. O. biskup je posebno istaknuo čudotvorni Gospin lik zbog njezine čudesne obrane od turske najezde u drugoj polovici XVI. st. „Zapovjednik turskog brodovlja, Uluz Alija, htio je 1571. g. osvojiti Korčulu, ali su se kanonik Antun Rozanović i vjernici molili pred slikom Gospe od Otoka. I tada je zapuhao jak vjetar i 'otpuhao' tursko brodovlje.“

      Kao i svake godine u proslavi su sudjelovale, predvodeći pjevanje, časne sestre Dominikanke iz Korčule kao i časne sestre Kčeri milosrđa iz Blata, s grupom djece. Na kraju sv. Mise i molitve pred slikom Gospe od Otoka, prisutni su se mogli osvježiti pripravljenim sokovima.

      Nešto preko sto pedeset vjernika iz naše župe, predvođeni don Markom i fra Petrom, brodom „Tamaris“ radosno su se oko 20,30 sati vratili u Orebić, zahvalni Bogu i Gospi od Otoka na svemu viđenom i doživljenom. . ... (Galerija...>>)