Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. i 27. travnja 2014. godine

Susret hrvatske katoličke mladeži

 

      Dvije godine je proteklo od zadnjeg SHKM (susret hrvatske katoličke mladeži) u Sisku, kada je najavljen deseti SHKM u Dubrovniku. Pripreme su bile zahtjevne u svakom pogledu. Uz organizacijski odbor, na čelu s generalnim vikarom naše biskupije dr. Petrom Palićem, najveći doprinos susretu dali su volonteri, mladi iz svih župa naše biskupije. Koordinatorica našeg dekanata bila je Marija Brkić. Uz nju je iz naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću bilo angažirano još dvadeset pet volontera, a na samom susretu je sudjelovalo još dvadesetak naših mladih.

      Središnje euharistijsko slavlje devetog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, na istom mjestu u gruškoj luci gdje je papa Ivana Pavao II. prije jedanaest godina proglasio blaženom Mariju Propetog Petković, predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, (Pročitaj više) u zajedništvu s apostolskim nuncijem mons. Alessandrom D'Erricom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. Želimirom Puljićem, predsjednikom Odbora HBK za mlade mons. Mijom Gorskim i ostalim (nad)biskupima pristiglim na susret. Koncelebriralo je također više stotina svećenika koji su dopratili oko 35 000 mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija u domovini kao i iz zemalja Europe i svijeta.

      Nakon centralnog slavlja u Dubrovniku mladi su pošli u župe naše biskupije. Župi Orebić su dodijeljeni mladi iz župa: sv. Petar i Pavao – Mostar (6 autobusa) predvođeni fra Daliborom Milasom, sv. Matej - Mostar (1 autobus) - don Ivica Boras, sv. Ilije - Stolac (2 autobusa) - don Rajko Marković, župa Lovreć (1 autobus) - fra Dinko Bošnjak, župa Ortiješ – Blagaj – Buna (1 autobus) - don Nikola Menalo , župa Krušvar (1 autobus) - don Marijo Mihanović i iz nekoliko župa šibenske biskupije (3 autobusa) - don Gabrijel Jagarinec. Ukupno petnaest autobusa sa oko 720 mladih. Svima je osigurana večera, spavanje, doručak i objed, bilo u odmaralištu Perna, bilo u obiteljima.

      Autobusi su počeli pristizati oko 22 sata (Vidi slike). Jaka kiša je učinila da su mladi bili vrlo brzo raspoređeni po obiteljima.

      Nedjelja je osvanula bez kiše pa je i raspoloženje odmah bilo bolje. Zajednički susret i sv. Misa dogovorena je za 10 sati. Kojih pola sata prije počelo je okupljanje (Vidi slike). Iako prostrana, naša župna crkva Pomoćnice kršćana, bila je premalena da primi sve pristigle mlade i domaće vjernike. Netko je primijetio da „kuća nije tijesna gdje čeljad nije bijesna“ pa je tako uglavnom većina bila u crkvi. Pjevanje je predvodio naš zbor mladih na čelu s prof. Marinom Stanković, a sv. Misu don Nikola Menalo, u zajedništvu s župnikom don Markom, đakonom don Tomislavom Zubkom i ostalim pristiglim svećenicima (Vidi slike). Na početku je župnik pozdravio sve prisutne i zahvalio se posebno obiteljima koje su udomile mlade, kao i poglavarstvu naše Općine zbog njihovog velikog udjela u zbrinjavanju mladih. Zahvalio se osobito svim našim volonterima.

      Misna čitanja i molitvu vjernika pročitali su mladi. Također su na kraju sv. Mise predstavili svoje župe. Posebno su zahvalili domaćinima, a župnik im je uzvratio molitvom: Ne molim za to da posjedujete sve stvari moguće i nemoguće, al' molim Boga da vas obdari smijehom srca i radošću duše. Ne molim za to da raspolažete vremenom po svojoj volji, al' molim Boga da naučite kako vremenom postajati bolji. Ne molim za to da otputujete u krajeve neznane i znane, al' molim Boga da dospijete tamo gdje zvijezde su sjajne“.

      Nakon sv. Mise druženje se nastavilo ispred crkve i u župnoj dvorani (Vidi slike). Objed je bio gdje i prenoćište, a oko 15 sati ispratili smo autobuse uz pozdrav i do viđenja na slijedećem SHKM 2017. g. u Vukovaru.