Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

20. travnja 2014. godine

Uskrs

 

      Svetkovinu uskrsnuća Gospodinova proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću svečanom sv. Misom u deset sati. Bilo je lijepo i tiho vrijeme. Župna crkva je bila prepuna. Naš mješoviti zbor je lijepo pjevao uskrsne pjesme, a osobito su se potrudili oko nove mise „Mariji, Majci Crkve“ o. Iva Perana. Pjevali su također i pjesmu prije Evanđelja „Svetilištu vazmenome“, koja se pjeva jedino u dubrovačkoj biskupiji.

      U homiliji je župnik dijelom pročitao, a dijelom prepričao uskrsnu poruku našega biskupa Mata, u kojoj biskup posebno govori o skorom susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Geslo susreta „Na slobodu pozvani“ temelj je biskupove poruke. „Slaviti Uskrs znači slaviti slobodu“, napisao je biskup Mate, „slobodu kojoj je jedina granica dostojanstvo drugog čovjeka, slobodu koja nam omogućava da već ovdje na zemlji živimo ispunjeni i sretni“.

      Župnik je također rekao da trebamo stalno imati na pameti ono što je netko konstatirao kako Veliki petak traje samo jedan dan, a Uskrs cijelu vječnosti i pročitao pjesmu R. Kuparea: „Nemirno su uzdrhtala srca naših zvona, što su bila zastala od velikog straha: Ponovo im oklopljene nadimlju se grudi što su za tri dana ostale bez daha. Jer zvona su stara, starija od naših baka, pobožna i osjetljiva za svačiju bijedu, i nikakvo čudo da su, kad je Isus umro, zamrla od bola i spustila glavu sijedu. Ali kad je Isus zavoj razvezao tijela i ustao nepobjediv iz pećine one, uskrsnuše stara zvona i od silne sreće skoro poludješe: samo zvone, zvone, zvone…“

      Na kraju sv. Mise smo zapjevali pjesmu „Kraljice neba, raduj se“, jedni drugima čestitali Uskrs i zaželjeli svako dobro! ... (Galerija...>>)