Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

16. svibnja 2010. godine

Prva sv. Pričest

           Ove treće nedjelje u svibnju imali smo slavlje Prve sv. Pričesti u našoj župi. Bilo je dvadeset šest prvopričesnika (pogledaj popis!).

           Iako je vremenska prognoza kazivala sve samo ne lijepo vrijeme, ipak je molitva prvopričesnika učinila da smo slavlje Prve sv. Pričesti, koje je započelo svečanim ulazom u župnu crkvu Pomoćnice kršćana u Orebiću, mogli imati po lijepom vremenu i još ljepšem ugođaju. Dok je povorka svečano ulazila u crkvu, mješoviti zbor Pomoćnice kršćana je pjevao pjesmu «Danas smo sretni». Na početku mise župnik don Marko je pozdravio poimence sve prvopričesnike, a potom posebno roditelje, bližu i daljnju rodbinu, vjeroučiteljicu Anitu kao i cijelu župnu zajednicu. Uslijedila su misna čitanja. Prvo je pročitao prvopričesnik Marino, pripjevni psalam Antonija i Lea, a drugo čitanje Ranko. Na početku homilije grupa prvopričesnika je izrecitirala pjesmu „Govor našeg srca“, koju su sami napisali i posvetili je svojim roditeljima. Doista je lijepo bilo slušati: „Našim roditeljima veliko hvala, za svaki dio srca koji su nam dali i doveli nas do Kristova oltara. U vašim očima, oče i majko, čitamo ponos, vidimo ljubav, darujete nam sunce žarko. Bogu smo zahvalni za vašu brigu, pažnju, nježnost koju donose vaši dlanovi. Srca su nam čista, prvi put primamo Isusa Krista. U bijeloj haljini, majko, anđele moj, pričest primamo i Boga slavimo. Nadamo se da će vam ovaj naš plan – uljepšati dan!“ I uljepšao je!
            Nakon obnove krsnih obveza uz zapaljene svijeće bila je molitva vjernika, a poslije pričesti prvopričesnica Sara je predmolila „Dušo Kristova“. Još je u ime svih prvopričesnika zahvalila svima prvopričesnica Greta. Uslijedila je podjela uspomena i krunica, kao i zajedničko i pojedinačno fotografiranje.
            Poslije slavlja u crkvi prvopričesnici i svi prisutni su se okrijepili pripravljenim kolačima i sokovima u župnoj dvorani.