Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. siječnja 2014. godine

Bogojavljenje - Sveta tri kralja

 

      Božić se i svetkovina Bogojavljenja, Vodokršća ili sv. Triju Kraljeva u Rimokatoličkoj Crkvi do kraja IV. stoljeća slavilo zajedničkom svetkovinom 25. prosinca. Tada se počeo Božić slaviti na taj dan kao blagdan Isusova rođenja, a Bogojavljenje, kao spomen pohoda triju Mudraca ili kraljeva s istoka se slavi 6. siječnja. Kao treća značajna svetkovina božićnog vremena je Isusovo krštenje, a slavi se u nedjelju poslije Bogojavljenja kada i završava sveto božićno vrijeme.

      U našoj župi sv. Mise su bile kao nedjeljom, tj. ujutro u 10 sati i popodne u 17. Za vrijeme jutarnje mise blagoslovljena je voda. Njome blagoslivljamo obiteljske domove, a vjernici je također koriste kao moćno sredstvo protiv svakoga zla.

      Na misama je sudjelovalo dosta vjernika. Naš mješoviti župni zbor je pjevao božićne pjesme kao i Božićnu misu fra Iva Perana. Župnik don Marko se u kratkoj homiliji poslužio slikom svjetla, koje se ovih božićnih dana posebno ističe. „Narod, koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku. Onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu“ rekao je prorok Izaija, što je posebno istaknuto na Božić, a danas kraljevi s istoka, došavši u Jeruzalem, kao razlog svog kretanja na put ističu činjenicu da su vidjeli zvijezdu novorođenog kralja i da su mu se došli pokloniti. Odlazeći iz Jeruzalema prema Betlehemu ponovo ugledaju zvijezdu, kojoj se obradovaše „radošću veoma velikom“ (Mt 2,10). .... (Galerija...>>)