Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

20. listopada 2013. godine

Misijska nedjelja

 

      Ove treće nedjelje u listopadu u cijelom svijetu, pa tako i u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, Katolička crkva slavi Svjetski misijski dan. To je odredio Zbor za obrede, u vrijeme pape Pia XI. U dokumentu II. Vatikanskog sabora „Redemptoris missio“, u br. 81. se ističe, kako katolici na taj dan potvrđuju svoj duh solidarnosti: “Svjetski misijski dan, namijenjen jačanju osjetljivosti za misijski problem, ali i sabiranju pomoći, važan je trenutak u životu Crkve, jer uči kako darivati…“.

     Sveti Otac, papa Franjo, za misijsku nedjelju, tj. Svjetski misijski dan, je napisao svoju poruku pod naslovom: “Naviještanje evanđelja je trajna zadaća Crkve“ (Pročitaj poruku!).

     Još uvijek smo u Godini vjere pa je Sveti otac na početku poruke naglasio da je “Vjera dragocjeni dar Boga, koji otvara naša srca da ga možemo upoznati i ljubiti“, a poruku je završio blagoslovom: “Od srca blagoslivljam sve misionare i misionarke i sve one koji prate i podupiru tu temeljnu zadaću Crkve da naviješta evanđelje diljem svijeta, a da mi, služitelji evanđelja i misionari, uzmognemo doživjeti slatku i okrepljujuću radost naviještanja”.

     Statistički podaci kažu da Crkva u Hrvata u misijama ima ukupno 119 misionara i misionarki, i to 40 misionara i 79 misionarki. Hrvatski misionari i misionarke djeluju u trideset i četiri države svijeta i to na svim kontinentima. Prema kontinentima to izgleda ovako: Afrika: u 14 država, Azija: u 2 države, Europa: u 6 država, Južna Amerika: u 8 država, Srednja Amerika: u 3 države i Oceanija: u 1 državi. Od 40 misionara u misijama imamo: 35 svećenika, 3 biskupa i 2 brata laika. .... (Galerija...>>)