Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. kolovoza 2013. godine

Blagdan sv. Roka

 

      Uz crkvu Gospe Karmelske, u dijelu naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću koji se zove Karmen, nalazi se kapela sv. Roka. Prvi put se spominje pri vizitaciji biskupa A. Gozze g. 1625. Također je zapisano da su bila u njoj i neka vjenčanja. Pobožnost prema sv. Roku se u našim krajevima proširila posebno u XV. i XVI. stoljeću kada su harale kužne bolesti.

      Zavjetnu sv. Misu, kojoj je prethodila procesija s kipom sv. Roka, imali smo u 18 sati. Sv. Misu je predvodio župnik don Marko, a kip su u procesiji nosili stariji ministranti Dario, Mario, Ivan i Ivo. U procesiji smo molili litanije svih svetih. Sv. Misa je bila na uobičajenom mjestu ispred crkve Gospe Karmelske.

      Župnik don Marko je u prigodnoj propovijedi, govoreći o ulozi sv. Roka u spašavanju ljudi od crne kuge, posebno istaknuo da je sv. Rok, na svom hodočasničkom putu pokazao što znači biti čovjekom čovjeku. „Iako se čini da je danas bliža istini latinska izreka Homo homini lupus (čovjek je čovjeku vuk), ipak ljudski rod opstoji i može opstati jedino po ljudima poput sv. Roka, koji žrtvuju vlastiti život za drugoga, prema onoj Isusovoj „Veće ljubavi nema nitko od ove, da tko život svoj položi za svoje prijatelje!“ (Iv 15, 13) .... (Galerija...>>)