Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2013. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

      U ovoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću svetkovinu Uznesenja B. D. Marije - Veliku Gospu, slavili smo svetim Misama u 10 i 19 sati u župnoj crkvi i sv. Misom i procesijom u franjevačkom samostanu u 18 sati. Turistička sezona je u punom jeku pa je vjernika na sv. Misama bilo osjetno više. U župnoj crkvi je sv. Mise predvodio župnik don Marko, a u samostanu dekan našeg dekanata mons. Ante Marković.

     Župnik je u prigodnoj propovijedi rekao kako se ova svetkovina slavi diljem kršćanskog svijeta od prvih stoljeća, a posebno od sredine prošlog, kada je papa Pio XII 1950. g. uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio dogmom vjere. Također je u slici triju kolona na hrvatskim cestama: kolone turista u automobilima, prosvjedne kolone poljoprivrednika na traktorima i kolone bosonogih hodočasnika, osvijetlio naš i Marijin životni hod. „Želimo postići cilj: turisti odmor, prosvjednici svoje zahtjeve, a hodočasnici zadovoljstvo duši i tijelu!“

     Don Ante je posebno kroz činjenicu ulaska Hrvatske u EU zamolio Gospu da bdije nad onim što je kod nas dobro, da to bude još bolje, a očuva nas od svega što je u EU loše. Procesijom s Gospinim kipom oko samostana, u kojoj tradicionalno sudjeluju članovi folklorne grupe „Poloneza“ iz Orebića i blagoslovom pred crkvom završilo je euharistijsko slavlje, a nazočni su se mogli okrijepiti u atriju samostana i ispred crkve. Za prisutne svećenike i druge goste priređena je večera u samostanskoj blagovaonici. .... (Galerija...>>)