Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2013. godine

Gospa od Otoka

 

      Gospu od Otoka, koju također slavimo i kao Gospu od Anđela, Gospu od Milosti i Porcijunkulu, hodočasnici iz Korčule, Orebića, Lumbarde i drugih mjesta otoka Korčule i poluotoka Pelješca proslavili su u franjevačkom samostanu na otoku Badiji (lat. abbatia - opatija). To je spomen na čudesnu Gospinu obranu Korčule od turske najezde u drugoj polovici XVI. st. Zapovjednik turskog brodovlja, Uluz Alija, htio je 1571. g. osvojiti Korčulu, ali se kanonik Antun Rozanović, zajedno s vjernicima, molio pred slikom Gospe od Otoka i tada je zapuhao jak vjetar i „otpuhao“ tursko brodovlje, a s brodovljem i prijeteću tursku silu. Ovog dana se franjevci posebno spominju dana obraćenja sv. Franje, koji se dogodio 2. kolovoza 1208. godine u maloj crkvi svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkvica je poznata kao Porcijunkula. Također se na današnji dan može, uz izvršenje propisanih uvjeta, dobiti i potpuni oprost kojeg je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III.

      Ove godine smo iz Orebića brodom „Tamaris“ došli na otok i u procesiji se uputili u crkvu. Odmah je bila mogućnost za sv. Ispovijed, a potom je uslijedila sv. Misa. Predvodio ju je novi provincijal fra Miljenko Šteko u zajedništvu s fra Jozom Zovkom, predstojnikom samostana i nekoliko subraće franjevaca kao i župnicima okolnih župa. Na sv. Misi, kao i uvijek, svojim pjevanjem sudjeluju i sestre Dominikanke iz Korčule.

      Na kraju sv. Mise izmolili smo posvetnu molitvu B. D. Mariji pred slikom Gospe od Otoka, a potom su se sudionici slavlja okrijepili u klaustru samostana. Nešto prije devet sati radosno smo se vratili u Orebić. .... (Galerija...>>)