Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2013. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

      Sv. Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro 1231. g. u talijanskom gradu Padovi, gdje i počivaju njegovi zemni ostaci, dobio je naslov Padovanski. Već u svibnju 1232. godine papa Grgur IX. ga je proglasio svetim. Iste godine su započele pripreme za gradnju crkve u Padovi njemu u čast. Gradnja je dovršena 1263. g. Tadašnji general reda, sv. Bonaventura, je vodio obred blagoslova i prijenosa zemnih ostataka sv. Antuna. Svi su ostali zadivljeni i začuđeni činjenicom da su u drvenom lijesu vidjeli raspadnuto tijelo sv. Antuna, osim njegovog jezika, koji je bio potpuno svjež, kao u živog čovjeka, a takav je ostao sve do danas.

     U našoj župi smo ovu svetkovinu proslavili jutarnjom sv. Misom u 9 sati u kapeli sv. Antuna u Stankovićima (vidi slike). U uređenoj i obnovljenoj kapeli i ispred nje se okupio lijepi broj poštovatelja sv. Antuna. Na kraju sv. Mise je bio blagoslov cvijeća i djece, a pučka fešta se nastavila narodnim veseljem uz glazbu i slastan zalogaj pečene janjetine u večernjim satima.

      U župnoj crkvi Pomoćnice kršćana sv. Misa je bila u 18 sati s procesijom oko crkve sa svečevim kipom (vidi slike). Posebno smo večeras, a i u trodnevnici, krunicom sv. Antuna i litanijama, zajedno molili svečev zagovor kod Gospodina za toliko potreba, kako duhovnih tako i materijalnih. Na kraju procesije smo zapjevali “Ah, čudesa tražiš gle“, a potom je bio blagoslov cvijeća i djece.