Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

30. svibnja 2013. godine

Tijelovo

 

      U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili smo svetkovinu Tijelova, pučki nazvano Korosanti (caro santo), a u nekim krajevima, posebno u Bosni i Hercegovini, naziva se i Brešančevo (prema brašnu od kojeg se prave hostije), jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom pučkom sv. Misom i procesijom s blagoslovima u 19 sati. Kao i drugim svetkovinama i nedjeljom, tako je i danas ovo slavlje svojim pjevanjem uzveličao naš mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana.

     U kratkoj homiliji župnik don Marko je prema izreci „Zdrav čovjek ima sto želja, a bolestan samo jednu“ posebno naglasio nužnost ravnoteže zdravlja tijela i zdravlja duše. Isus se uvijek zauzimao i za jedno i za drugo. Osobiti lijek našoj duši je Euharistija, tj. Isus, koji ostaje tako duboko povezan s nama da blagujući njegovo tijelo i krv Njega pretvaramo u sebe, a sebe u Njega, kako je to lijepo izrazio sv. Toma Akvinski u posljednici „Hvali Sion Spasitelja“: „Dobar Pastir, pravo jelo, smiluj nam se Janje bijelo, daj nam hranu svoje tijelo, brani vodi stado cijelo k strani žića blaženog…“.

      Na kraju sv. Mise je uslijedila euharistijska procesija s blagoslovima oko crkve. Pripravili smo četiri stola s križevima i svijećama i postavili ih na četiri strane crkve. Molili smo Božji blagoslov zemlji, moru, radu ljudskih ruku i žiteljima mjesta. Procesija je, kao i uvijek, završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim. .... (Galerija...>>)