Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2013. godine

Pomoćnica kršćana

 

      Patrona ove župe, B. D. Mariju, Pomoćnicu kršćana, proslavili smo trodnevnicom, tj. Gospin kip je postavljen u lađu crkve i pred njim smo od utorka do četvrtka molili krunicu i litanije. Na samu svetkovinu jutarnja sv. Misa je bila u 7,30 sati, a svečana sv. Misa i procesija s blagoslovima u 18 sati. Sv. Misu i procesiju, po prekrasnom vremenu, iako to prognoza vremena nije govorila, predvodio je mons. Ilija Janjić, kotorski biskup. U koncelebraciji su, uz biskupa i župnika don Marka Stanića, bili: don Ante Marković, dekan pelješkog dekanata, don Nikola Berišić, dekan korčulanskog dekanata, fra Petar Perković, don Mario Karatović, don Stipe Zadro, fra Vito Smoljan, don Ivan Penava i don Jerko Suton.

     Na početku sv. Mise biskup je pozdravio sve prisutne svećenike, časne sestre, pjevače, ministrante, čelnike mjesne vlasti na čelu s načelnikom Tomislavom Jurjevićem i predsjednikom Mjesnog odbora Kristijanom Marelićem i čestitao svetkovinu, kako vjernicima tako i svim stanovnicima Orebića, jer je blagdan Pomoćnice kršćana također i Dan mjesnog odbora Orebić. U prigodnoj propovijedi je posebno ukazao na potrebu molitve za duhovna zvanja. Pozvao je u goste „Zaljevu svetaca“ – Boki Kotorskoj, sve koji mogu doći i uvjeriti se u veliko kulturno i prirodno blago njegove biskupije. O. biskupu Iliji je u ime svih prisutnih zahvalio župnik don Marko.

     Nakon blagoslova uslijedila je procesija s kipom Pomoćnice kršćana. Ove godine kip su nosili: Ante Kordić, David Brkić, Ante Gulin, Zvonimir Vekić, Ivan Tolj, Dario Marušić i Davor Buklijaš, a pratili su ga članovi KUD-a „Poloneza“, članice ženske klape „Nava“ i muške klape „Geta“. U procesiji su bili kandidati za sv. Potvrdu i prvopričesnici. Iza velikog križa na čelu procesije su išli članovi DVD-a Orebić i GSS-a Orebić. Procesija je, kao i prošle godine, išla glavnom ulicom J. B. Jelačića, spustila se ulicom A. Starčevića i potom ulicom Kneza Domagoja uz more, sve do crkve u ulici Kralja Tomislava. Na sva tri mjesta, gdje se ulice sijeku, bilo je kađenje kipa, zazivi i molitve.

     Po dolasku u crkvu izmolili smo „Anđeo Gospodnji“, a o. biskup Ilija se posebno fotografirao sa članovima DVD-a Orebić. Potom je bila večera u župnoj dvorani. Priprema večere kao i uređenje dvorane, djelo je osoblja hotela „Grand“ iz Orebića.... (Galerija...>>)