Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. travnja 2013. godine

Papa EMERITUS danas slavi rođendan

 

      Danas papa emeritus Benedikt XVI. navršava 86 godina, rođen je naime 16. travnja 1927. godine u bavarskom gradiću Marktl am Inn. Taj je dan, napisao je Joseph Ratzinger u autobiografiji objavljenoj devedesetih godina, bila Velika subota, dodajući da je sljedeći dan kršten vodom blagoslovljenom tijekom uskrsnoga bdijenja.

     Kako je papa emeritus provodio svoje djetinjstvo, sam je ispričao tijekom Svjetskog susreta obitelji u Milanu 2. lipnja 2012. godine odgovarajući na upit jedne djevojčice. U središtu je obiteljskog života bila nedjelja, Dan gospodnji. Dapače, veli da je nedjelja počinjala već u subotu kada je njegov otac čitao nedjeljna misna čitanja, a on i njegov brat Georg su već u subotu ulazili u radosno liturgijsko ozračje.

      „Dan poslije išlo se na sv. Misu. Moja je kuća bila blizu Salzburga, imamo dakle puno glazbe – Mozart, Schubert, Haydn - a kad je počinjao Kyrie bilo je kao da se nebo otvara. U kući je nakon mise bio vrlo važan zajednički objed“, – kazao je tada papa Benedikt XVI. Glazba je bila za malog Ratzingera uvijek vrlo važna. Sjeća se da se mnogo pjevalo u kući, i stoga jer je brat, budući ravnatelj katedralnoga zbora u Regensburgu, kao mladić počeo komponirati. Uz glazbu je obitelj Ratzinger voljela šumske šetnje, a Bavarska obiluje šumama. „Bili smo blizu šume, a hodanje je po šumama bilo vrlo lijepo. Jednom riječju, bili smo jedno srce i jedna duša, s mnogobrojnim zajedničkim iskustvima, u vrlo teškim vremenima, jer je bilo ratno vrijeme, najprije diktatura, a potom i siromaštvo“ – kazao je papa emeritus.

      Papa je istaknuo uzajamnu obiteljsku ljubav. „Tako je bila jaka da smo se radovali i jednostavnim stvarima, pa su se tako mogle prebroditi i podnositi i najteže kušnje. Čini mi se vrlo važnim što su nas radovale i male stvari, jer se tako očitovalo i srce drugoga. Tako smo“, dodao je papa emeritus, „rasli u sigurnosti da je dobro biti čovjek, jer smo u roditeljima i braći gledali odraz Božje dobrote. U tom okruženju povjerenja, radosti i ljubavi smo bili sretni, a mislim da bi u raju trebalo biti nešto slično kako je bilo u mojem djetinjstvu. U tom smislu, odlazeći na drugi svijet nadam se da se vraćam kući“ – zaključio je papa emeritus Benedikt XVI.

      Premda živi skriven od svijeta, ipak ga svijet i poglavito Crkva nisu zaboravili te mu sa svih strana stižu čestitke s izrazima zahvalnosti za sve što je učinio tijekom pontifikata. „Papa emeritus Benedikt XVI. je zaključio svoj pontifikat s velikim činom poniznosti, koji je otvorio put pontifikatu pape Franje“ – kazao je kardinal Comstri, Papin vikar za grad Vatikan, dodajući: „Osjećam da moram Papi emeritusu očitovati veliku zahvalnost za obavljenu službu i za sve što čini za Crkvu, jer je rekao: Ne odričem se svojega služenja Crkvi, molitvom, u tišini i skrovitosti, nastavljam služiti Crkvi, a molitva je za nas vjernike vrlo velika potpora. Uvjeren sam da je molitva pape emeritusa Benedikta XVI. velika potpora papi Franji. Ona će biti vrlo učinkovita za uspješan pontifikat njegova nasljednika i za svekoliku Crkvu“ – ustvrdio je kardinal Comastri.

      Papa Franjo je prije podne telefonom nazvao i čestitao rođendan papi emeritusu Benediktu XVI., također i papinu bratu Georgu koji već nekoliko dana s bratom boravi u Apostolskoj palači u Castel Gandolfu, a koji će 23. travnja slaviti svoj imendan.