Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

28. - 31. ožujka 2013. godine

Sveto trodnevlje i Uskrs

 

      U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili smo ove svete dane u miru i sabranosti. Vrijeme je uglavnom bilo promjenljivo, ali nije imalo većeg utjecaja na liturgijska događanja u župnoj crkvi, osim što se velika procesija s blagoslovima kroz mjesto na Veliki petak nije mogla održati zbog kiše. Sva slavlja započinjala su u 18 sati i to se pokazalo dobrim, pogotovo što se zvona u ovom vremenu ne oglašavaju.

      Na Veliki četvrtak (vidi slike) slavili smo Misu večere Gospodinove i imali obred pranja nogu učenicima. Ove godine su učenici bili: Ivo Cibilić, Toni Ćurković, Ante Dragoja, Ivan Jurković, Tonko Kapiteli, Željko Kokor, Marinko Lovrinčević, Ivica Milanović, Ferdo Okmažić, Anto Radić, Mijo Stojanović i Marko Tolj. Na kraju obreda je Presveto preneseno na oltar svete Obitelji, gdje je napravljen „Isusov grob“. Nakon druženja za stolom Gospodnjim u crkvi, nastavljeno je druženje u župnoj dvorani na prigodnoj večeri: janje na ražnju, gorko zelje i kruh.

      Na Veliki petak (vidi slike) obredi su započeli također u 18 sati. „Muku“ po Ivanu i ove godine su čitali lektori (čitači) predvođeni Mijatom Ravlićem. Nakon otkrivanja i ljubljenja križa uz pjevanje „Puče moj“ uslijedila je sv. Pričest. Zbog nevremena procesije mjestom nije bilo, ali smo blagoslove izmolili u crkvi prije otpusne molitve.

      Na Veliku subotu (vidi slike) smo također u 18 sati započeli obrede. Ispred crkve je bio blagoslov ognja i uskrsne svijeće. Vjernici su svoje svijeće zapalili na uskrsnoj svijeći uz usklik župnika don Marka „Svjetlo Kristovo“. Uslijedilo je uskrsno bdijenje kroz čitanja veličanstvenih djela Božjih u povijesti spasenja. Nakon „Glorije“ i kratke homilije blagoslovljen je krsni zdenac uz litanije Svih svetih. S upaljenim svijećama obnovljena su krsna obećanja. Na kraju sv. Mise, kako je to običaj od davnine, blagoslovljena je pripravljena hrana.

      Na Uskrs (vidi slike) je vrijeme bilo promjenljivo, kao i proteklih dana. Ipak je crkva Pomoćnice kršćana bila ispunjena vjernicima. Sv. Misa je bila vrlo svečana. Naš mješoviti zbor, predvođen s. Anitom, lijepo je pjevao uskrsne pjesme. Također je i ove godine prije Evanđelja pjevana posljednica „Svetilištu vazmenome“ na način kako se pjeva jedino u dubrovačkoj biskupiji. U kratkoj homiliji je župnik na početku predstavio uskrsnu čestitku biskupa Mata, a potom je kroz smisao patnje i smrti Isusove naznačio smisao Uskrsa i uskrsnuća. Na kraju sv. Mise je još jednom zaželio „Sretan Uskrs“ posebno onima, koji su ovih dana iskusili Božju dobrotu i krenuli novim putem; onima, koji su se predali Duhu Božjemu da ih Njegova snaga vodi u životu; onima, koji su se ohrabrili da svjedoče Božju ljubav i dobrotu na svom životnom putu kao i onima koji su još neodlučni. Neka svi znaju da je Krist pobijedio smrt i po uskrsnuću svima omogućio pristup Ocu!