Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. ožujka 2013. godine

Cvjetnica - Nedjelja muke

 

      Svetkovina Cvjetnice – Nedjelje muke je u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavljena kao i uvijek. Iako se prognozom vremena najavljivala kiša i loše vrijeme, ipak se, iako po oblačnom vremenu, sve moglo odvijati svojim redom.

      Najprije je u deset sati bio blagoslov grančica, a potom procesija oko crkve. Zbor je naizmjence sa župnikom pjevao Psalam 24. uz antifonu „Židovska su djeca“. Veliki broj vjernika je produžio trajanje procesije. Po povratku u crkvu uslijedila su misna čitanja i čitanje „Muke“. Historicuma je i ove godine čitao Mijat Ravlić, a ostale muške i ženske uloge preuzeli su lektori i članovi pjevačkog zbora.

      Župnik don Marko je u kratkoj homiliji podsjetio na susret dvaju papa: Benedikta XVI, emeritusa i pape Franje u subotu u papinskoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo u blizini Rima. Nakon radosnog susreta uslijedila je zajednička molitva u tišini. Tako su dvojica papa pokazali što je najbitnije u ljudskom životu: biti bliz čovjeku i ostati u Božjoj blizini. Na kraju homilije uslijedio je logičan zaključak: „Bez tebe Gospodine, sve bi u meni bilo mrtvo, jer jedino ti možeš dati život. Bez tebe sve bi bilo žalosno i pusto. Samo iz tebe struji radost i smisao života. Bez tebe bio bih slab, plašljiv i kolebljiv. Živio bih besciljno, bez smislena puta. Bez tebe ne bi bilo nade ni za svijet ni za mene. Sreća bi bila daleka, izgubljena, nedostižna. Na svu sreću, ni ne pomišljam da budem bez tebe.

      Na kraju sv. Mise izloženo je Presveto na četrdesetsatno klanjanje. (Galerija...>>)