Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

Sveto Trodnevlje

1. 2. i 3. travnja 2010. godine

 

          Iako se svake godine Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika    subota, sveto Trodnevlje, proslavljaju na sličan način, ipak su    to uvijek, a tako je bilo i ove godine u našoj župi Pomoćnice    kršćana u Orebiću, nova događanja i novi doživljaji.
          Na Veliki četvrtak se, uz spomen ustanove Euharistije i    svećeničkog reda, kao i zapovijedi ljubavi, posebno doživi    obred pranja nogu učenicima. Ove godine su učenici bili:    Gojko Šimović, Jakov Radovanović, Jozo Radović, Pavao Šain, Boris Poluta, Jure Brkić, Nikola Kojić, Pero Vidović, Ivo Despot, Josip Kordić, Elvis Borovina i Denis Buklijaš. Na kraju obreda je Svetootajstvo preneseno na oltar svete Obitelji uz prizor Isusa u grobu, a potom su učenici sa župnikom don Markom, gvardijanom fra Ivanom i gostima imali propisanu večeru: janje na ražnju, gorko zelje i kruh.
          Na Veliki petak obredi su započeli čitanjem „Muke“ po Ivanu, koju su ponovo lijepo pročitali lektori predvođeni Mihovilom Ravlićem, a u crkvi se okupio lijepi broj vjernika. U kratkoj propovijedi župnik don Marko je naglasio kako je križ „realnost u svakom ljudskom životu, ali sve manje ljudi prihvaća svoj križ“. Nakon ljubljenja križa uz pjevanje „Puče moj“ i pričesti bila je procesija. Ovaj put je išla glavnom cestom do ulice A. Starčevića. Tu je bio prvi blagoslov. Potom je procesija okrenula prema moru istom ulicom i na dnu je, na rivi, bio drugi blagoslov. Odatle je išla uobičajenom rutom do ulice koja vodi prema crkvi i tu je bio treći blagoslov. U procesiji su se pjevale korizmene i euharistijske pjesme. Po povratku u crkvu izmolili smo blagoslovnu molitvu i potom u tišini pošli na zasluženi počinak. Neki vjernici su spomenuli kako je Bog velik što je omogućio lijepo vrijeme za procesiju, iako je malo iza podneva u Orebiću bilo jako nevrijeme.
          Na Veliku subotu obredi su započeli blagoslovom ognja i uskrsne svijeće ispred crkve. Vjernici su upalili svoje svijeće na uskrsnoj, pa je hvalospjev uskrsnoj svijeći pjevan u ozračju mistike svjetla svijeća u polu osvijetljenoj crkvi. Uslijedilo je uskrsno bdijenje kroz čitanja veličanstvenih djela Božjih u povijesti spasenja. Nakon „Glorije“ i kratke homilije blagoslovljen je krsni zdenac i obnovljena krsna obećanja. Na kraju obreda župnik don Marko je čestitao svima Uskrs i blagoslovio pripravljenu hranu.