Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

03. veljače 2013. godine

Sv. Vlaho, b. i mč. - Dan života

 

          Ove smo godine u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, uz nedjelju posvećenu razmišljanju o životu, sv. Misom u 10 sati proslavili i svetkovinu sv. Vlaha, biskupa i mučenika, zaštitnika naše biskupije. Ovo je i prva nedjelja u veljači pa je slavimo kao nedjelju Sakramenta, tj. na kraju sv. Mise je procesija i blagoslov s Presvetim. Pozdravljajući prisutne na početku sv. Mise župnik don Marko je podsjetio na poruku mons. Valtera Župana, krčkog biskupa i predsjednika Vijeća HBK za obitelj u kojoj kaže da „ovo vrijeme postavlja na životni ispit nas, našu budućnost i naš opstanak!“ U sv. Misi su sudjelovala i školska djeca čitajući pripjevni psalam i molitvu vjernika.

          Na početku homilije župnik se osvrnuo na događaj Isusovog prvog javnog nastupa u Nazaretu i pogrešnog stava okupljenih Židova. „Da su pokazali makar minimum vjere, što je redovito bio uvjet Isusovog čudesnog djelovanja, događanja u Nazaretu bi sigurno imala sasvim drugi tijek. Nedostatak vjere puni srce i dušu gnjevom. ΄Htjedoše ga strmoglaviti s litice, a on prođe između njih i ode΄. Najstrašnije što im se moglo dogoditi je upravo to što je Isus otišao od njih“. Župnik je također, govoreći o sv. Vlahu, naveo podatak da su prije nekoliko godina dvojica arheologa dr. Erdal Eser i dr. Turgay Yazar tijekom arheoloških iskapanja u turskom gradu Sivasu pronašli grob za koji vjeruju da pripada sv. Vlahu. Grad Sivas je zapravo grad Sebasta, koji se tada nalazio u Maloj Armeniji i u kojoj je sv. Vlaho bio biskupom i mučen.

          Na kraju sv. Mise, a poslije procesije i blagoslova s Presvetim, bila je prigoda za grličanje, što se uvijek čini o svetkovini sv. Vlaha, tj. drže se svijeće uz grlo i moli blagosliv: „Po zagovoru sv. Vlaha, biskupa i mučenika, oslobodio te Gospodin bolesti grla i svakog drugog zla!“. ...(Galerija...>>)