Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

6. prosinca 2012. godine

Blagdan sv. Nikole, biskupa

 

          U našoj župi Pomoćnice kršćana svečano smo proslavili blagdan sv. Nikole, biskupa. Na početku sv. Mise smo se s njegovim kipom, kojega nose pomorci i njegovi imenjaci, uputili u procesiji od župne crkve do vrha mula (pristaništa). Putem smo pjevali pjesme i molili litanije Svih Svetih. Stigavši na odredište izmolili smo blagoslove mora, brodova, mornara i putnika, a potom smo bacili vijenac u more u počast svim pokojnim pomorcima i putnicima. Vijenac je i ove godine nosio Ivo Despot. Zapjevali smo potom pjesmu „Nikola sveti, putniče“ i istim se putem vratili u župnu crkvu, gdje smo nastavili slaviti sv. Misu.

          Uz pozdrav nazočnima i onima koji slave imendan, župnik don Marko je posebno podsjetio na dvadeset prvu obljetnicu teškog stradanja Dubrovnika. U kratkoj homiliji je naglasio kako “čovjek mora imati srce puno razumijevanja za teškoće života i za opasnosti kojima smo svakodnevno izloženi. Svjesni vlastite nemoći, pogotovo na pučini života, skrbeći za „kruh sa sedam kora“, uz naporan rad, stremljenja i zauzimanja, preporučujemo se uvijek Božjoj zaštiti i zagovoru svetaca. Danas se utječemo sv. Nikoli, koji kroz 16 stoljeća bdije nad putnicima, morima i brodovima, pomažući uvijek onima koji ga zazivaju“.

          Na kraju sv. Mise su prisutna djeca, a i oni koji se tako osjećaju, bili počašćeni slatkišima uz molitvu: „Sveti Nikola putniče - budi milostiv nama putnicima!“. ...(Galerija...>>)