Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

28. studenog 2012. godine

100. obljetnica rođenja don Mirka Talajića

 

          Dugogodišnji župnik ove župe (1956 – 1969), don Mirko Talajić, rođen je 2. studenog 1912. g. u blizini Metkovića, a nakon studija u Splitu za svećenika dubrovačke biskupije zaređen je 1938. g. Prije dolaska u Orebić službovao je u Kuni i Ponikvama. Od 1969. g. djeluje u Dubrovniku gdje je i umro 19. rujna 2000. godine.

          Don Mirko je ostavio dubok trag u sjećanju svećenika i vjernika čitavog Pelješca, a posebno ovdje u župi Pomoćnice kršćana u Orebiću. Zato je na poticaj pelješkog dekana mons. Ante Markovića, u župnoj crkvi u Orebiću služena sv. Misa za pokoj njegove duše. Sv. Misu je predvodio don Ante uz asistenciju župnika don Marka i upravitelja orebićkog franjevačkog samostana fra Petra Perkovića.

          Okupljenim vjernicima je najprije don Marko iznio don Mirkov kratki životopis, a potom je don Ante govorio o svom prijateljevanju s don Mirkom u vrijeme njegovog službovanja u Orebiću. Posebno je istaknuo jedan vid svećeničkog života kroz don Mirkovu pjesmu „Dodir osame“ iz zbirke pjesama „Maslinski zvuci“: „Ja se bojim noćne poplave bez zvijezda, kad utihnu sjene i mala, samotna gnijezda. Ipak, ne plačem što sam sâm sred noći. I nikoga nemam, nitko neće doći: ni mjesec, ni zvijezde – tek vjetar izdaleka nečije korake čeka…“. Na kraju je don Marko pročitao iz iste zbirke dvije don Mirkove pjesme: „Buđenje dana“ i „Pomoćnici“. ...(Galerija...>>)