Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2012. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

          Svetkovinu Uznesenja B. D. Marije - Velike Gospe proslavili smo ove godine svečano kao i uvijek. Na jutarnjoj sv. Misi u 10 sati u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana okupio se lijepi broj vjernika, kako domaćih tako i onih koji tu borave kao gosti. Župnik don Marko je na početku sv. Mise, pozdravljajući prisutne, istaknuo činjenicu da se ova svetkovina posebno slavi od sredine prošlog stoljeća, kada je papa Pio XII 1950. g. uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio dogmom vjere. Zato Gospini štovatelji od Škabrnje na zapadu i Aljmaša na istoku, preko Marije Bistrice i Trsata do Sinja i ostalih poznatih i manje poznatih Gospinih svetišta hodočaste Njoj, na nebo uznesenoj, da joj se mole, da joj kliču i zahvaljuju. Sv. Misu je suslavio i vlč. Marek, svećenik iz Poljske sa grupom poljskih turista, a zdušno i lijepo je Gospine pjesme pjevao naš župni zbor, predvođen s. Anitom.

          U isti sat je bila jutarnja sv. Misa i u franjevačkom samostanu, koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, dok je popodnevna svečana sv. Misa sa procesijom, koju je predvodio gvardijan samostana fra Ivan Lelas, bila u 18 sati. To je ujedno bila i oproštajna sv. Misa fra Ivana, jer odlazi iz Orebića na novu službu u okolicu Zadra, a naslijedit će ga fra Petar Perković. Uz fra Ivana i župnika don Marka bili su i trojica fratara iz Kune. Sv. Misa je završila procesijom oko samostana sa kipom B. D. Marije. Sudjelovali su i članovi folklorne grupe „Poloneza“ kao i veliki broj vjernika. Na kraju su se svi na prostoru ispred crkve mogli okrijepiti kriškom kruha, pršuta i sira i osvježiti sokovima.

          U 19 sati je bila sv. Misa u župnoj crkvi, a predvodio ju je župnik. Vjernici, uglavnom turisti, ispunili su crkvu i prostor ispred crkve. Ljepota molitve našoj nebeskoj Majci se posebno mogla osjetiti u pjevanju internacionalnih pjesama „Sred te se pećine“ i „Krist na žalu“. ...(Galerija...>>)