Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2012. godine

Gospa od Otoka

 

          Vjernici Korčule, Orebića, Lumbarde i drugih mjesta otoka Korčule i poluotoka Pelješca su se i ove godine okupili na otoku Badiji (lat. abbatia - opatija) slaveći Gospu od Otoka, koju također slavimo i kao Gospu od Anđela, Gospu od Milosti i Porcijunkulu. Gospu od Otoka posebno slave vjernici Korčule i Orebića zbog njezine čudesne obrane od turske najezde u drugoj polovici XVI. st. Zapovjednik turskog brodovlja, Uluz Alija, htio je 1571. g. osvojiti Korčulu, ali su se kanonik Antun Rozanović i vjernici molili pred slikom Gospe od Otoka. I tada je zapuhao jak vjetar i „otpuhao“ tursko brodovlje.

          Zato je i ove godine u samostanskoj crkvi bila zavjetna sv. Misa, kojoj je prethodila procesija sa slikom Gospe od Otoka, koja se čuva u Opatskoj riznici u Korčuli, a koju su dopratili predstavnici svih triju bratovština iz Korčule, kao i časne sestre Dominikanke i Dominikanci na čelu sa župnikom. Na samom otoku na pristaništu sliku su dočekali vjernici iz Orebića i Lumbarde. U crkvi je najprije bila priprava za ispovijed, koju je imao fra Jozo Zovko. On je također poslije ispovijedi predvodio sv. Misu u zajedništvu s još desetak svećenika i redovnika. Bile su također časne sestre Kčeri milosrđa iz Blata kao i Školske sestre franjevke iz Trpnja.

          Na kraju sv. Mise izmolili smo posvetnu molitvu B. D. Mariji pred slikom Gospe od Otoka, a potom se u sumrak radosno vratili u Orebić. Na brodu je uz župnika don Marka, fra Ivana Lelasa, gvardijana franj. samostana u Orebiću i o. Mihaela Maria Tolja, župnika župe sv. Križa u Dubrovniku, bilo još dvjestotinjak vjernika . ...(Galerija...>>)