Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. srpnja 2012. godine

Blagdan Sv. Jakova apostola

 

          Naša župa Pomoćnice kršćana u Orebiću, uz ne mali broj crkava i kapela, ima u istočnom dijelu, koji se zove Mokalo, kapelu sv. Jakova. To je zavjetna kapela iz XVIII. stoljeća. Vlastitim sredstvima je kroz ove dvije godine u potpunosti obnovljena: krov, zidovi, vrata, prozori i elektro instalacije. Ove godine je sredstvima Ministarstva kulture RH renoviran i restauriran u Restauratorskoj radionici u Dubrovniku ulomak antependija s likom sv. Jakova, ulje na koži, a postavljeno je i mramorno postolje za glavnu oltarnu palu, sliku sv. Jakova.

          Sv. Misu ispred kapele u 18 sati predvodio je župnik don Marko. Uz osnovne činjenice iz života sv. Jakova, tj. da je bio sin Zebedeja i Salome, a brat sv. Ivana evanđeliste, da se rodio u Betsaidi na Genezaretskom jezeru i da je za apostola pozvan najvjerojatnije 28. godine od samoga Isusa, kako evanđelist Matej zapisa u svom evanđelju: „Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim“ (Mt 4,21–22), u homiliji je župnik posebno istaknuo kako nikada nije bilo lako „stati i opstati“, a to je učinio sv. Jakov apostol. „Stati i opstati“ imperativ je za vjernike uvijek, a posebno danas.

          Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio svima, a osobito Peru Vidoviću i Antu Tolju. Posebno je istaknuo vrijednost očuvanja materijalne i duhovne baštine naglasivši: „Ako je jedna generacija mogla graditi, zar druga ne treba to izgrađeno obnavljati i uzdržavati?!“. ....(Galerija...>>)