Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

23. lipnja 2012. godine

Ministrantski izlet

 

          I ove su godine ministranti župe Pomoćnice kršćana iz Orebića imali zasluženi jednodnevni izlet. Kao i prošle godine okupili su se oko 10 sati na rivi, a potom brodom obitelji Matka i Tihomira Opačak odvezli na otok Badiju. Najprije ih je župnik don Marko poveo do samostanske crkve i rekao nekoliko riječi o povijesti otoka i samostana. Ime Badija otok je dobio po samostanu (lat. abbatia - opatija) koji je izgrađen na prelasku s 15. na 16. stoljeće. Današnja crkva je renesansno djelo, a monumentalni klaustar sagradili su korčulanski majstori u 15. i 16. stoljeću. Samostan je doživio razne prepravke. 1909. godine je proširen i dograđen. Nakon drugog svjetskog rata franjevci su s otoka protjerani, a 1950. samostan je preuređen u sportski centar i odmaralište. Otok je vraćen 2003. svome pravom vlasniku Franjevačkoj Provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Dvije godine kasnije zadarski franjevci ugovorom ustupaju samostan Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji na 99 godina. Samostan i crkva na Badiji, nakon više od 60 godina nebrige i uništavanja, sada se postupno obnavljaju i obnova je dobro uznapredovala. Uglavnom su krovišta potpuno nova na crkvi, samostanu i ostalim zgradama, a vanjske fasade se uređuju.

         Poslije izmoljene kratke molitve uslijedilo je kupanje. Također su se na obližnjem igralištu izmjenjivale ekipe u malom nogometu, a krajnji rezultat se uglavnom rješavao kaznenim udarcima, tj. penalima.

         U 13 sati je bio ručak, kojeg je na brodu pripravio naš domaćin Tihomir Opačak sa svojom suprugom. Opet je bilo vremena za kupanje i ronjenje, a negdje iza petnaest sati smo se istim brodom vratili u Orebić, zahvalni Bogu na lijepom danu i svemu što smo toga dana doživjeli. ....(Galerija...>>)