Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

Tjedan solidarnosti i zajedništva
s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini
od 1. do 7. ožujka

           Hrvatski Caritas i ove godine, četvrti put za redom, u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 1. do 7. ožujka organizira akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini".
           U akciju se građani mogu uključiti pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn); uplatama na ž.r. kod PBZ 2340009 -1100080340, poziv na br. 101; a novčane priloge moguće je predati i u svim župama diljem Hrvatske na treću korizmenu nedjelju, 7. ožujka.
           Središnje misno slavlje Tjedna organizira se u zagrebačkoj župi BDM Kraljice mira, u nedjelju 7. ožujka u 11 sati, a predvodit će ga vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak

           
Poslanica Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa

Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima (Kol 3, 23)

           Dragi vjernici, ove godine četvrti put zaredom tijekom drugoga korizmenog tjedna, a na osobit način na 3. nedjelju korizme, želimo izraziti svoju blizinu s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. Danas ćemo u duhu i molitvi, kao i materijalnim darom, misliti na druge, onako kako nas poziva sv. Pavao u geslu ovogodišnje akcije.
           Živimo u teškim vremenima opterećenim mnogim brigama – za vlastito zdravlje, radno mjesto, za članove obitelji, bližnje, teške socijalne i gospodarske prilike u našoj domovini i usred prirodnih katastrofa koje pogađaju najsiromašnije među nama. Teško nam je. Ponekad tek nemoćno slegnemo ramenima i govorimo u sebi: Što ja mogu učiniti? Moram najprije misliti na sebe, na svoju obitelj. Žao mi je tih ljudi, ali nemam ja ni mogućnosti ni vremena da nešto poduzmem…
           Katkada možda i premalo razmišljamo o osobnoj odgovornosti za zbivanja u Crkvi i društvenoj zajednici. Smisao našega života nije u primanju gotovih rješenja, nego u zauzetom sudjelovanju u oblikovanju društvene i crkvene zbilje. I baš kao što je sv. Pavao u prvim zajednicama bodrio vjerne da se bore protiv razdora, prezira i gledanja svisoka, tako i danas Crkva potiče zajedništvo, pomaganja, susrete, uzajamne posjete te konkretnu pomoć.
           Ovaj poziv za uspostavom i njegovanjem zdravih kontakata između dviju bratskih Crkava daje nam još jednu mogućnost da pokažemo solidarnost s braćom i sestrama koji su u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini, manjina i kojima nije uvijek ni jednostavno, a niti lako, živjeti u ravnopravnosti i jednakosti s drugima.
           Još jednom podsjećam na mnoštvo duhovnih zvanja koja je Bosna i Hercegovina podarila Crkvi u Hrvatskoj. Ovo osobito želim istaknuti u ovoj godini, koja je u cijeloj Europi posvećena borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Upravo stoga riječi "Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima" izazivaju nas da otvorimo srca, ispružimo ruke i živimo zajedništvo Kristovih vjernika.
           Živjeti to zajedništvo nije uvijek lako jer je ono stvarnost koju su vjernici pozvani graditi i čuvati u svim međuljudskim odnosima. To nas stavlja pred izazove pred kojima katkad radije pognemo glavu ne čineći ništa. Ali ne treba zaboraviti da je zajedništvo i dar Duha Svetoga, koji nas krijepi, jača i nosi i onda kada iscrpimo sve svoje snage. Budimo jedni drugima oslonac! Ostvarujmo zajedništvo s Bogom primajući Njegovu ljubav i blagoslov u vlastitim životima! Uzvratimo Gospodinu djelima ljubavi koja pokazujemo braći i sestrama – onima koji su nam blizu i onima koji su nam daleko! Neka nam naši bližnji, Crkva i ljudi u Bosni i Hercegovini, ne budu daleki!

           Korizma ispunjena dobrim djelima neka nas vodi do ovogodišnjeg i vječnog Uskrsa!

Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa.