Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

07. lipnja 2012. godine

Tijelovo

 

          Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelova proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom pučkom sv. Misom i procesijom oko crkve s blagoslovima u 19 sati. Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao naš mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana.

          U homiliji se župnik don Marko upitao što odgovoriti onima kojima je „tvrd govor“ o tajni Euharistije, prisutnosti Kristovoj pod prilikama kruha i vina. Što se može odgovoriti osim onoga što se od početka na isto pitanje odgovaralo?! Isus je apostolima ponudio mogućnost odlaska na što je Petar u ime svih prihvatio „tvrd govor“ riječima: „Kamo da odemo, Gospodine, ti imaš riječi života vječnoga!“ Pavao apostol u Prvoj poslanici Korinčanima objašnjava: „Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.“

          Na kraju sv. Mise je bila euharistijska procesija s blagoslovima oko crkve. Pripravili smo četiri stola sa križevima i svijećama i postavili ih na četiri strane crkve. Na stolove se odložilo Presveto za vrijeme kađenja i čitanja pojedinih evanđelja i blagoslovnih molitava. Molili smo Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta. Procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim. ....(Galerija...>>)