Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

29. travnja 2012. godine

Slavlje sv. Krizme

 

          Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, je u nedjelju 29. travnja 2012. g. po prekrasnom vremenu, sličnijem ljetu nego proljeću, na sv. Misi u 18 sati u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću podijelio dvadeset petorici kandidata (pogledaj popis) sakrament sv. Potvrde.

          Na početku misnog slavlja oca biskupa je u ime župnika don Marka i gvardijana fra Ivana, u ime ovogodišnjih krizmanika, njihovih kumova, roditelja i cijele župne zajednice pozdravila krizmanica Mia Trojanović. Uslijedio je biskupov pozdrav i nakon zborne molitve misna čitanja. Prvo čitanje imao je Ivan Marunović. Pripjevni psalam su naizmjence čitale Ljubica Grljušić, Iva Roso i Kristina Roso, a drugo misno čitanje je imala Klaudija Nikolina Tolj. I ove se godine biskup Mato u svojoj homiliji posebno osvrnuo na probleme i kod nas i u svijetu kad su u pitanju duhovna zvanja i zapitao se „da li možda baš u ovom momentu Duh Sveti nekoga od prisutnih potiho zove u svećenički ili redovnički stalež?“. Za vrijeme podjeljivanja sv. Potvrde svaki od kandidata, praćen svojim kumom, je naglas izrekao svoje ime i bio od biskupa pomazan po čelu uljem krizme uz riječi: „Primi pečat dara Duha Svetoga“. Molitvu vjernika su čitali Leon Rikalo, Nevenka Tolj, Lovro Guć, Ana Brkić, Ivan Kordić, Blago Roso i Nikolina Šaić. Sv. Misu je uzveličalo pjevanje našeg župnog mješovitog zbora pod vodstvom s. Anite Sučić.

          Na kraju sv. Mise pozdrav i zahvalu biskupu uputio je župnik don Marko i posebno molio za krizmanike: „Ne molim za to da posjedujete sve stvari moguće i nemoguće, al molim Boga da vas obdari smijehom srca i radošću duše. Ne molim za to da raspolažete vremenom po svojoj volji, al molim Boga da naučite kako vremenom postajati bolji. Ne molim za to da otputujete u krajeve neznane i znane, al molim Boga da dospijete tamo gdje zvijezde su sjajne!“

          Najstariji krizmanik Mateo Ivaković je ocu biskupu u ime krizmanika i cijele župne zajednice darovao sliku, ikonu „Bogorodica s Djetetom“ čiji original potječe iz XVII stoljeća, a nalazi se u katedrali sv. Stošije u Zadru. . ...(Galerija...>>)