Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

21. veljače 2010. godine

ZVONA ŽUPNE CRKVE POMOĆNICE KRŠĆANA

           
           Župna crkva Pomoćnice kršćana u Orebiću sagrađena je u cijelosti, dakle i sa zvonikom, 1884. g., a 1925. g. su nabavljena tri zvona iz ljevaonice zvona Jakova Cukrova iz Splita: na čast Bogu Ocu, B. D. Mariji i Svim vjernim mrtvima. Prvotno su zvona postavljena na drvenu konstrukciju, koja je 1980. g. zamijenjena željeznim profilima. Ovi su profili, nažalost, bili obješeni na kamene zubove (nosače) po sredini dijela zvonika ispod kupole, iznad kojih se razdvaja nadogradnja od cigli, koja prati otvore na zvoniku. Dimenzije i težina željeznih profila, kao i težina zvona, vremenom su poremetili cijelu statiku toga dijela zvonika. Postojala je velika opasnost da se sve uruši, pa je bilo nužno promijeniti cijelu konstrukciju, a pogotovo iznaći mogućnost postavljanja nove koja ne bi oštećivala konstrukciju samog zvonika. Rješenje je bilo da se nova konstrukcija od pocinčanih profila postavi na pod prostora predviđenog za zvona i zaštiti od vibracija zvonjenja punom gumom.
           Prva elektrifikacija zvona sa poluautomatskim zvonjenjem izvedena je 1977. g., a prilagođivana je i popravljana i 1980. na novoj konstrukciji. Prilikom prošlogodišnje cjelovite obnove crkve, posebno električnih instalacija, omogućena je potpuno nova elektrifikacija zvonika i zvona sa automatskim upravljanjem zvona iz sakristije. Tako su sada instalirani novi električni vodovi za svako zvono, novi elektromotori i prenosi sa sklopkama, novi ramovi i kuglični ležajevi. Postavljena je nova upravljačka ploča u sakristiji sa satelitskom kontrolom.
           Ponudu za ove radove dalo je poduzeće „Grivi“ iz Kaštel Kambelovca, a radove su izveli radnici toga poduzeća Jure, Željko i Branko od 15. do 18. veljače 2010. g. Vrijednost radova je šezdesetak tisuća kuna. Jedan dio je plaćen sredstvima Župnog ureda, a veći dio iz proračuna Općine Orebić.