Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

05. - 08. travnja 2012. godine

Sveto Trodnevlje i Uskrs

 

          U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili smo sveto Trodnevlje, tj. Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, kao i Uskrs, svečanim slavljima kako je to liturgijski i predviđeno.

          Na Veliki četvrtak, kada se spominjemo ustanove Euharistije, svećeničkog reda i zapovijedi ljubavi, imamo za vrijeme mise Večere Gospodnje obred pranja nogu učenicima. (Vidi slike) Ove godine su učenicima bili: Alen Borić, Ivan Grljušić, Zoran Grljušić, Veljko Grubišić, Ante Kordić, Mato Kosović, Nikša Krističević, Vjekoslav Mrgudić, Jozo Mustapić, Tihomir Opačak, Ante Radić i Mate Stanišić. Svaki od učenika je kao uspomenu na ovaj dan i događaj dobio molitvenik i krunicu. Učenici su posebno sudjelovali u obredu prenosa Svetootajstva na kraju sv. Mise u pripravljeni tabernakul na oltaru svete Obitelji, gdje je napravljen prizor Isusa u grobu. I ove godine su učenici nakon obreda u crkvi imali propisanu večeru u župnoj dvorani: janje na ražnju, gorko zelje i kruh.

          Na Veliki petak obredi su započeli prostracijom ispred glavnog oltara (Vidi slike) i čitanjem „Muke“ po Ivanu, koju su ponovo lijepo pročitali naši lektori, predvođeni Mijatom Ravlićem. Vrijeme je bilo prekrasno pa se u crkvi okupio lijepi broj vjernika. Sudjelovali su u ljubljenju križa, svetoj pričesti i posebno u euharistijskoj procesiji s blagoslovima kroz mjesto. U procesiji su se pjevale korizmene i euharistijske pjesme.

          Na Veliku subotu obredi su kao i uvijek započeli blagoslovom ognja i uskrsne svijeće (Vidi slike). Zbog kiše je taj blagoslov bio na ulazu u crkvu. Vjernici su upalili svoje svijeće na uskrsnoj, pa je hvalospjev uskrsnoj svijeći pjevan u ozračju mistike polu osvijetljene crkve. Uslijedilo je uskrsno bdijenje. Nakon „Glorije“ i kratke homilije blagoslovljen je krsni zdenac i obnovljena su krsna obećanja. Na kraju obreda župnik don Marko je čestitao svima Uskrs i blagoslovio pripravljenu hranu.

          Na Uskrs je osvanulo kišno i tmurno jutro. No kako je jutarnje vrijeme odmicalo, odmicali su se i oblaci pa je već oko devet sati zasjalo sunce i odjednom je bilo prekrasno vrijeme (Vidi slike). Župna crkva Pomoćnice kršćana se činila premalom da bi prihvatila sve koji su došli na sv. Misu, pa je bio ispunjen i prostor ispred crkve. Misa je bila vrlo svečana. Zbor je pjevao uskrsne pjesme, a poseban doprinos uskrsnom ugođaju bila je pjesma prije Evanđelja „Svetilištu vazmenome“. Ova se pjesma pjeva jedino u dubrovačkoj biskupiji. Opisuje događaj uskrsnog jutra. U kratkoj homiliji je župnik govorio o čudu uskrsnuća uskrsnog jutra. To se čudo moglo Isusu dogoditi, jer, kako je netko napisao, „njemu u mnogočemu nitko nije bio ravan: u kemiji – pretvorio je vodu u vino; u biologiji – rođen je mimo naravnog začeća; u fizici – bio je iznad zakona gravitacije kada je hodio po vodi; u ekonomiji – izbacio je van snage zakon potrošnje kada je sa dvije ribe i pet kruhova nahranio mnoštvo; u medicini – liječio je i ozdravljao bez lijekova…“ Na kraju sv. Mise prisutni su jedni drugima zaželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs i pošli u obiteljske domove radujući se uskrsnom obiteljskom stolu.