Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

08. siječnja, 2012. godine

 

Krštenje Gospodinovo

 

          Sveto božićno vrijeme završava svetkovinom Krštenja Gospodinova. Po kalendaru ova se svetkovina slavi u nedjelju nakon Bogojavljenja (Triju kraljeva). Zajedno s Božićem i Bogojavljenjem označava kako se Bog objavio čovjeku.

          I ove godine je u našoj župi Pomoćnice kršćana na pučkoj misi u 10 sati bilo vrlo svečano. Još jednom je puk, predvođen mješovitim zborom i praćen orguljama, harmonikom, mandolinom, basom i gitarom, od srca pjevao božićne pjesme. Župnik don Marko je u homiliji posebno istaknuo kako je Isus svojim krštenjem htio pokazati da se treba živjeti ono što krštenje označava. On je u svom životu potpuno ispunio ono što je prorok Izaija za njega rekao: „Evo Sluge mojega koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje. Na njega sam svoga Duha izlio da donosi pravo narodima. On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja. Vjerno on donosi pravdu, ne sustaje i ne malakše dok na zemlji ne uspostavi pravo. Otoci žude za njegovim naukom.“ (Iz 42,4) I ne odnosi se to uvijek samo na pojedince. Obitelj treba živjeti i svjedočiti životom svoju pripadnost Crkvi po krštenju svojih članova. Isto tako hrvatski narod, koji se već trinaest stoljeća diči svojim kršćanskim dostojanstvom, mora to i djelom dokazati.

          Na kraju smo molili zajedno s hrvatskim pjesnikom i svećenikom A. Kokićem: „Gospodine, na cijelo ljeto novo svojom moćnom rukom blagoslov svoj prospi, da nas svuda Tvoje blage oči prate, da budemo vjerni i Tebi i Gospi… Čuvaj one, koje si nam dao, da nas Tebi Bože, našem cilju vode. Daj nam ljubav da spoznamo Tvoju, da budemo dobri, poslušni i blagi, da budemo djeca Božje slobode.“ … (Galerija...>>)