Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. siječnja 2016. godine

Bogojavljenje - Sveta tri kralja

 

    Iz liturgijske crkvene tradicije znamo da se Božić i Bogojavljenje u Rimokatoličkoj Crkvi slavilo zajedno 25. prosinca, a onda je krajem 4. stoljeća uvedeno slavlje Bogojavljenja 6. siječnja. Božić je tako ostao blagdan Isusova rođenja, a Bogojavljenje je naglašavalo spomen pohoda triju Mudraca ili kraljeva s istoka. Kao treća značajna svetkovina božićnog vremena slavi se Isusovo krštenje. Ovom svetkovinom završava sveto božićno vrijeme.

    Ove godine smo Bogojavljenje u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću slavili sv. Misom popodne u 17,oo sati. Na sv. Misi je blagoslovljena voda, kojom blagoslivljamo obiteljske domove, a vjernici je također koriste kao moćno sredstvo protiv svakoga zla. Na sv. Misi je bilo dosta vjernika. Naš mješoviti župni zbor je, vođen ovoj put prof. Marinom Stanković, pjevao božićne pjesme, a posebno prigodnu „Tri kralja jahahu“.

    Župnik se u kratkoj homiliji osvrnuo na simboliku svjetla, koje se ovih božićnih dana posebno ističe. „Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja“ (Iv 1,9). Poput kraljeva s istoka i mi smo pozvani podignuti svoj pogled prema nebu, pronaći „Zvijezdu“ i slijediti put koji Ona pokazuje. Tek tako ćemo imati mogućnost doživjeti ono što je ispunilo srca triju kraljeva da su se mogli obradovati „radošću veoma velikom“ (Mt 2,10). .... (Galerija...>>)