Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. listopada 2015. godine

Nedjelja zahvale Bogu za plodove zemlje

 

     Zadnje nedjelje u listopadu, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, slavimo nedjelju zahvale Bogu za plodove zemlje i mora. Na pučkoj sv. Misi u 10 sati su se okupila školska djeca, donijela košarice s plodovima zemlje i rada ruku čovječjih i stavila ih ispred oltara, a u sv. Misi sudjelovala su čitajući misna čitanja i molitvu vjernika. Ove godine je, nakon župnikova pozdrava na početku sv. Mise, Nives Suvaljko pročitala kratki tekst o smislu ove nedjelje.

     U homiliji je župnik, kroz sliku slijepca Bartimeja iz evanđelja, ukazao na slijepost i pojedinaca i društvenih struktura. „Dobro je zaustaviti se, zamoliti Isusa da intervenira i izliječi nas od naše sljepoće, a potom slaveći Boga poći za Isusom, tj. svoje životno djelovanje uskladiti s Njegovim vrijednostima.“

     Župnik je također govorio i o pismu našega biskupa Mata u povodu 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha i predstojeće Svete godine milosrđa. Prema odredbi o. biskupa Godina sv. Vlaha će započeti na treću nedjelju došašća 13. prosinca 2015. g., a završit će na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga 20. studenog 2016. g. U sklopu ovih dvaju proslava organizirat će se hodočašće u Svetu zemlju i procesija od svetišta Gospe od Milosrđa do crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Na kraju pisma o. biskup je rekao: „Neka 1700. obljetnica mučeničke smrti sv. Vlaha i ova Godina milosrđa bude poticaj svima nama, današnjim kršćanima, na iskreno svjedočanstvo života Isusa Krista, u kojemu je 'milosrđe postalo živo, vidljivo i dosegnulo svoj vrhunac' (papa Franjo, Lice milosrđa, 1)“. .... (Galerija...>>)