Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. kolovoza 2015. godine

Sv. Lovro, đakon i mučenik

 

      U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, sv. Lovra, đakona i mučenika, slavimo sv. Misom u 8 sati u njegovoj kapeli u dijelu župe koji se zove Žukovac. Kapela se spominje prvi put g. 1564. pri vizitaciji biskupa A. Gozze. Ove godine joj je popravljeno krovište, sanirani i obojeni zidovi i uređeni otvori. Antependij glavnog oltara, oslikana koža s prikazom sv. Lovra, vrlo je oštećen pa je upućena molba Restauratorskoj radionici u Dubrovniku za njegovo saniranje i restauraciju.

     Sv. Misu je predvodio župnik don Marko. U prigodnoj homiliji je govorio o logici zrna prema svetopisamskoj: „Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre ostaje samo, a ako umre donosi obilat rod!“ Sv. Lovro je shvatio i u životu potvrdio značenje zrna koje umire kako bi dalo plod. „Krv mučenika sjeme je kršćana“!

     Iz životopisa sv. Lovra doznajemo da je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Mučen je za vrijeme Valerijanova progonstva. Najprije je bio bičevan, a onda spaljen na roštilju. Mučeništvo se sv. Lovra, prema pouzdanim pisanim izvorima, zbilo 10. kolovoza 258. g. .... (Galerija...>>)