Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2015. godine

Gospa od Otoka

 

      Blagdan Gospe od Otoka se slavi i kao Gospu od Anđela, Gospa od Milosti i Porcijunkula. To je prisjećanje na dan obraćenja sv. Franje 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkvica je poznata kao Porcijunkula. Ovog se dana također dobiva potpuni oprost, kojega je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III.

     I ove godine je, bez obzira na veliku vrućinu i sparinu, veliki broj vjernike iz Korčule, Orebića, Lumbarde i drugih mjesta otoka Korčule i poluotoka Pelješca, kao i mnogi gosti, uzveličao slavlje koje je započelo po dolasku čudotvorne slike Gospe od Otoka brodom iz Korčule. Procesiju prema samostanskoj crkvi je, kao domaćin, predvodio fra Jozo Zovko. Najprije je vjernike uveo u pokorničko slavlje, koje je trajalo do malo iza 18 sati, kada je uslijedila sv. Misa. Predvodio ju je i propovijedao fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, u zajedništvu sa svećenicima korčulanskog i pelješkog dekanata i braćom franjevcima Hercegovačke franjevačke provincije. Posebno je istaknuo čudotvorni Gospin lik u životu vjernika s osvrtom na njezinu čudesnu obranu Korčule od turske najezde u drugoj polovici XVI. st.

     Časne sestre Dominikanke iz Korčule su i ove godine svojim skladnim pjevanjem doprinijele ljepoti liturgijskog slavlja, a po završetku zavjetne molitve i blagoslova prisutni su se mogli osvježiti pripravljenim sokovima.

     Kako je ovaj blagdan ove godine slavljen nedjeljom, župnik don Marko i fra Petar su bili spriječeni pastoralnim obvezama pa je vjernike iz naše župe predvodio o. Mario Mihael Tolj, dominikanac, naš mještanin, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku. Hodočasnika je bilo nešto preko sto pedeset. Brod „Lovor“ je sa svojoj ljubaznom posadom učinio vožnju još ugodnijom. .... (Galerija...>>)