Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. srpnja 2015. godine

Sv. Jakov, apostol

 

      U istočnom dijelu naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, u Mokalu, posebno se slavi blagdan sv. Jakova apostola, jer je tu zavjetna kapela iz XVIII. stoljeća posvećena sv. Jakovu apostolu. Kapela je u cijelosti obnovljena. Ove godine je renoviran kip sv. Jakova, a posebnu brigu oko kapele vodi obitelj Pera Vidovića.

     Sv. Misa je, kao i prošlih nekoliko godina, bila u 18 sati, a predvodio ju je župnik don Marko, zajedno sa o. Mihaelom Mariom Toljom, župnikom župe sv. Križa u Dubrovniku, inače rodom iz Mokala. Iako je bio kasni popodnevni sat, a i borovi oko kapele su stvorili ugodnu hladovinu, ipak je bilo dosta vruće što se posebno odrazilo na broj prisutnih na sv. Misi.

     Župnik je u kratkoj propovijedi najprije spomenuo najvažnije podatke o sv. Jakovu, a onda je, parafrazirajući dijalog s grobom sv. Jakova, upitao za razloge potpunog opredjeljenja do spremnosti davanja vlastitog života. Sv. Jakov, kao onaj koji je prvi od apostola životom platio svjedočenje za Isusa, odgovara da je njegova spremnost „piti čašu Gospodinovu“ ostala ista i neopoziva.

     Na kraju sv. Mise župnik je još jednom čestitao imendan slavljenicima i zaželio lijepu feštu onima koji će u Mokalu slaviti duboko u noć uz dobru kapljicu i slastan zalogaj. .... (Galerija...>>)